Одржана Радионица о управљању епидемијама чији је узрок или пут преноса храна

Радионица о управљању епидемијама чији је узрок или пут преноса храна на којој су представници надлежних институција из Савезне Републике Њемачке и Босне и Херцеговине разматрали кључне аспекте процјене и комуникације ризика те управљања ризиком у кризним ситуацијама одржана је у периоду од 22.-26. октобра 2018. године на Илиџи. Организована је у сарадњи Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине са Савезним институтом за процјену ризика (Bundesinstitut für Risikobewertung, BfR) и Савезним уредом за заштиту потрошача и безбједност хране (Bundesamt für Verbraucherschutz und Lebensmittelsicherheit, BVL) и уз финансијску подршку Савезног министарства хране и пољопривреде (Bundesministerium für Ernährung und Landwirtschaft, BMEL).

Ова активност припремљена је и реализована у оквиру техничке подршке Владе Савезне Републике Њемачке за унапређење пољопривредног сектора у Босни и Херцеговини, а договорена је у процесу адаптације трговинског дијела Споразума о стабилизацији и придруживању након приступања Републике Хрватске Европској унији.

Учесницима Радионице уводним говорима обратили су се др.сци Џемил Хајрић, директор Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине, прим. др. Драженка Малићбеговић, помоћник министра цивилних послова Босне и Херцеговине, Златан Вујановић, министар трговине у Влади Федерације Босне и Херцеговине, Јонас Тüрк, представник Амбасаде Савезне Републике Њемачке у Босни и Херцеговини те др. Ницоле Голлницк (BfR). Сви говорници истакнули су значај међусекторске сарадње у Босни и Херцеговини у превенцији и одговору на епидемије чији је узрок или пут преноса храна.

bfr2

Интерактивна Радионица пружила је представницима надлежних институција у Босни и Херцеговини, као циљној групи, детаљан увид у искуства надлежних институција у Савезној Републици Њемачкој у управљању епидемијама чији је узрок или пут преноса храна. Кроз комбинацију теоретског и практичног рада размијењена су искуства и представљене предности које доноси адекватна примјена процедура анализе ризика те благовремена и кохерентна комуникацијa ризика.

bfr3

bfr4

У оквиру радионице проведена је симулација епидемије чији је узрочник Salmonella Enteritidis која је, у складу са замишљеним сценаријем, обухватила 34 обољеле особе у оба ентитета и Брчко дистрикту. На овом примјеру указано је на здравствене и социо-економске аспекте кризних ситуација у области безбједности хране и јавног здравства.