Одржане обуке о имплементацији Правилника о пружању информација потрошачима о храни

Како би се пружила подршка субјектима у пословању са храном и надлежним институцијама ентитета и Брчко дистрикта БиХ, Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине је организовала обуке под називом „Теоријски и практични тренинг за субјекте у пословању са храном о имплементацији кључних одредби Правилника о пружању обавијести потрошачима о храни („Службени гласник БиХ“, број 68/13), са специфичним освртом на израчунавање нутритивних вриједности“. Учесницима обука пружена је техничка помоћ по питању означавања, оглашавања и презентације хране, и то кроз презентације под сљедећим насловима:

  • Представљање података о саставу хране, доступне базе података и њихова примјена (нутритивна декларација) – др.сци Дарја Соколић, начелница Одјељења за управљање подацима и исхрану, Хрватска агенција за храну;
  • Представљање нутритивне таблице на основу Уредбе (ЕУ) бр. 1169/2011 – проф.др.сци Даниела Чачић Кењерић, Прехрамбено-технолошки факултет Осијек;
  • Практично представљање алата за израчунавање елемената нутритивне декларације (енергетске вриједности и количине храњивих твари) – проф.др.сци Даниела Чачић Кењерић, Прехрамбено-технолошки факултет Осијек;
  • Практични примјери примјене Водича за израчунавање енергетске вриједности храњивих твари – проф.др.сци Даниела Чачић Кењерић, Прехрамбено-технолошки факултет Осијек и
  • Акриламид у храни – ризици и препоруке – мр.сци Зехра Гилић, шеф Одсјека за патогене микроорганизме, Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине.

Обуке су одржане 27. фебруара 2018. године у Мостару и 2. марта 2018. године у Бања Луци у оквиру пројекта USAID/Sweden FARMA II, а у њихову организацију биле су укључене Привредна комора Федерације БиХ и Привредна комора Републике Српске.

 

Farma edu2

Farma edu3

Farma edu4

Farma edu5

Farma edu6