Одржано стручно предавање: „Амерички закон о модернизацији сигурности хране и његове импликације за извознике на тржиште САД-а“

Доц.др.сци Сејад Мачкић, директор Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине је, у склопу стручног предавања на тему “Амерички закон о модернизацији сигурности хране и његове импликације за извознике на тржиште САД-а” кроз презентацију упознао учеснике предавања са активностима на успостављању система безбједности хране у Босни и Херцеговини, те са улогом Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине у том процесу.

Стручно предавање одржано је 27.5.2015. године у организацији Агенције за безбједност хране БиХ, Спољнотрговинске коморе БиХ и Министарства пољопривреде САД-а. Поред директора Агенције, презентације су, такође, одржали Доналд Пратер, директор Уреда америчке Управе за храну и лијекове (ФДА) за Европу и Давид Сцхмидт, предсједник Међународног вијећа за информације о храни.

Привредници су кроз презентације и дискусију упознати са најновијим трендовима у производњи хране и перцепцијама потрошача (успоредба САД и ЕУ), као и о примјерима добре производне праксе и новим технологијама.

На предавању је, између осталог, речено да су у 2014. из Босне и Херцеговине у САД извезени пољопривредни производи у вриједности око пет милиона КМ, што представља 0,7 посто укупног бх. извоза пољопривредних производа, те да у извозу доминира кафа, чајеви, зачини, етерична уља, производи на бази житарица, те прерађевине од воћа и поврћа.