Опозив производа „К плус Цорнфлакес“ и „Риал Цорнфлакес“ сa тржишта Босне и Херцеговине

Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине је путем Система брзог узбуњивања за храну и храну за животиње (ЕУ РАСФФ) примила хитну обавијест о садржају микотоксина деоксиниваленола (ДОН) у житарицама за доручак поријеклом из Њемачке. Наиме, произвођач “Ц. Хахнемüхле Wерке ГмбХ“ је утврдио контаминиране лотове сировог кукуруза и од њега произведених кукурузних пахуљица, који су, поред осталих земаља, испоручени у Босну и Херцеговину.

У циљу заштите здравља и интереса потрошача у Босни и Херцеговини, Агенција је дана 20.02.2015. године све расположиве податке доставила надлежним инспекцијским органима у Босни и Херцеговини, те од истих затражила хитну провјеру евентуалног присуства житарица за доручак са недозвољеним количинама деоксиниваленола на тржишту Босне и Херцеговине, као и повратно информисање Агенције о резултатима инспекцијске контроле. Истога дана, Агенција је од стране компаније Конзум д.о.о. Сарајево, у својству увозника, обавијештена да је започео опозив сљедећих производа с тржишта Босне и Херцеговине:
• „К плус Цорнфлакес“, паковање од 250 г, ЛОТ: Л14-05281, рок употребе: 25.12.2015.;
• „К плус Цорнфлакес“, паковање од 1000 г, ЛОТ: Л14-05290, рок употребе: 25.12.2015.;
• „Риал Цорнфлакес“, паковање од 1000 г, ЛОТ: Л14-05289, рок употребе: 25.12.2015.

Деоксиниваленол се сматра једним од мање токсичних трихотецена. Код људи изложених контаминираним житарицама узрокује акутну мучнину, повраћање, прољев, бол у трбуху, главобољу, вртоглавицу и грозницу. У циљу заштите здравља, потрошачима који су евентуално купили наведени производ препоручујемо да исти не конзумирају.

Субјекти у пословању са храном су, у складу с чланом 25. Закона о храни („Службени гласник БиХ“, број 50/04), у свим фазама производње, прераде, обраде и дистрибуције дужни осигурати да храна задовољава одредбе прописа о храни релевантних за њихове дјелатности и надзирати поштивање прописа.