Посјета делегације Агенције за безбједност хране Републике Азербејџан

Делегација Агенције за безбједност хране Републике Азербејџан боравила је 9. и 10. октобра 2019. године у званичној посјети Босни и Херцеговини како би се упознала са организацијом и радом надлежних институција у систему безбједности хране у нашој земљи.

Под предсједавањем др.сци. Џемила Хајрића, директора Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине, у Сарајеву је одржан пленарни састанак којем су, осим представника делегације из Азербејџана, присуствовали и представници Министарства спољне трговине и економских односе Босне и Херцеговине, Канцеларије за ветеринарство БиХ и Управе БиХ за заштиту здравља биља.

На састанку су размијењене информације о надлежностима и тренутним активностима у систему безбједности хране у обе земље те о процедурама контроле увоза и извоза хране. С циљем размјене искустава и најбољих пракси разговарано је о унапрјеђењу сарадње двију земаља у области пољопривреде, безбједности хране, ветеринарства и заштите здравља биља.

У склопу посјете Агенцији за безбједност хране Босне и Херцеговине, представници Агенције за безбједност хране Републике Азербејџан упознати су са надлежностима и активностима ове институције, посебно у дијелу који се односи на усклађивање прописа у Босни и Херцеговини са легислативом ЕУ, процјену ризика и јачање капацитета надлежних институција и субјеката у пословању са храном за имплементацију прописа о храни.

posjeta AFSA2

posjeta AFSA3

Представници Агенције за безбједност хране Републике Азербејџан посјетили су, такође, Завод за хигијенски надзор намирница и заштиту животне средине Ветеринарског факултета Универзитета у Сарајеву и Федерални агромедитерански завод у Мостару, гдје су упознати са организацијом и радом лабораторија за анализу хране које дјелују у оквиру ових институција.