Предности регистрације и заштите прехрамбених производа ознакама оригиналности, географског поријекла и традиционалног угледа

Повећање препознатљивости производа, спрјечавање неовлаштеног кориштења регистрованог назива те постизање веће тржишне цијене само су неки од бенефита које произвођачима прехрамбених производа са посебним карактеристикама може донијети регистрација ознаке оригиналности, географског поријекла и традиционалног угледа хране. О осталим предностима које ове ознаке доносе произвођачима и географском подручју са којег заштићени производи потјечу разговарано је на Радионици о политици квалитета хране која је, у организацији Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине, одржана данас на Илиџи.

web2

Радионица на којој су се окупили представници надлежних институција у Босни и Херцеговини, произвођачи и представници овлаштених цертификационих тијела искориштена је за размјену искуства у овој области са представницима министарстава пољопривреде која су надлежна за регистрацију ознака у Италији и Хрватској. Италија је, са укупно 293 заштићена производа, један од лидера по броју регистрованих ознака оригиналности, географског поријекла и традиционалног угледа хране у Европској унији. Према посљедњим службеним подацима, укупна вриједност трговине свих прехрамбених производа са заштићеним ознакама на нивоу ЕУ износи 54,3 милијарде евра.

Босна и Херцеговина има правне предуслове за обраду захтјева субјеката у пословању са храном за регистрацију ознаке оригиналности и ознаке географског поријекла хране. Заинтересовани произвођачи могу поднијети одговарајући захтјев Агенцији за безбједност хране Босне и Херцеговине како би покренули процес регистрације једне од наведених ознака. Након завршетка процеса регистрације ознаке у Босни и Херцеговини могуће је поднијети и захтјев за регистрацију ознаке на нивоу ЕУ.

Припрема произвођачке спецификације која је за произвођаче један од кључних корака у процесу регистрације ознака била је једна од тема радионице на којој су представљени и конкретни примјери заштите прехрамбених производа у земљама ЕУ регистрацијом ознака оригиналности, географског поријекла и традиционалног угледа хране.