Презентација резултата истраживања квалитета соли на тржишту БиХ за 2017. годину

У организацији Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине и Фонда Уједињених нација за дјецу (UNICEF) у Мостару су 29. јуна 2017. године представљени резултати истраживања квалитета соли на тржишту БиХ за 2017. годину које је спроведено у 16 општина и градова у Босни и Херцеговини у периоду мај/јуни 2017. године. На презентацију резултата истраживања позвани су представници надлежних институција у Босни и Херцеговини, инспекцијских органа, удружења потрошача и субјеката у пословању са храном.

Уводним говорима присутнима су се обратили мр.сци Џемил Хајрић, директор Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине, Златан Вујановић, министар трговине у Влади Федерације БиХ и Ана Риати, замјеница представника UNICEF-а у БиХ.

Директор Агенције захвалио је представницима UNICEF-a у Босни и Херцеговини на подршци за спровођење истраживања, те нагласио како ово истраживање квалитета соли представља наставак континуираног рада надлежних институција у Босни и Херцеговини на правном регулисању, испитивању квалитете соли и превенцији јод дефицитарних поремећаја. Позвао је све присутне да резултате истраживања схвате као добру основу за нове пројекте, што је, у првом реду, важно због заштите здравља и интереса потрошача у Босни и Херцеговини, јер је то главни задатак Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине и других институција које партиципирају у систему безбједности хране.

 

sol2

 

Са резултатима истраживања, значајем уноса јода и превенције јод дефицитарних поремећаја присутни су упознати кроз презентације представника институција из Босне и Херцеговине и представника Хрватског завода за јавно здравство.

 

sol3

 

У склопу истраживања квалитета соли на тржишту БиХ за 2017. годину извршена је провјера усклађености соли на тржишту Босне и Херцеговине са Правилником о пружању информација потрошачима о храни, Правилником о соли за људску исхрану и Правилником о максимално дозвољеним количинама за одређене контаминанте у храни. Истраживање је обухватило узорковање и лабораторијске анализе 260 узорака соли. Циљ је био прикупљање података о квалитету соли који ће послужити за израду стратешких докумената или научно/стручних студија у форми извјештаја, препорука, обавијести или савјета. Прикупљени подаци такође могу послужити као основ за планирање и спровођење активности које ће довести до поступног смањивања уноса соли како би се Босна и Херцеговина придружила групи земаља које су прихватиле циљеве задане од стране Свјетске здравствене организације (WHO) и Уједињених нација (UN) о постепеном смањивању уноса соли за 30% до 2025. године.

Детаљније информације о истраживању можете пронаћи у Брошури о истраживању квалитета соли на тржишту Босне и Херцеговине.