Смјернице намијењене надлежним институцијама у систему безбједности хране у Босни и Херцеговини и субјектима у пословању са храном представљене су 22. фебруара 2019. године у Сарајеву. Смјернице је припремила Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине, уз подршку пројекта USAID/Sweden FARMA II и Чешке развојне агенције.
„Ови документи представљају један вид подршке Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине субјектима у пословању са храном и надлежним институцијама у имплементацији прописа о храни чиме се штити здравље и интерес потрошача у Босни и Херцеговини и подржава пословање и развој прехрамбеног сектора у нашој земљи“, нагласио је у свом обраћању учесницима презентације смјерница др.сци Џемил Хајрић, директор Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине.
Осим директора Агенције, учесницима презентације обратили су се Ендрју Бигл (Andrew Boegel), директор Одјељења за економски развој USAID BiH, Јана Зелингерова, конзул и шеф Одјељења за развој у Амбасади Републике Чешке у Босни и Херцеговини, Тијана Мухамедагић, секретар Асоцијације за прехрамбену индустрију у Спољнотрговинској комори Босне и Херцеговине те мр.сци Драган Брењо, замјеник директора Агенције за безбједност хране БиХ који је презентовао смјернице.
Међу пет представљених докумената два су намијењена за примјену у сектору живинарства у Босни и Херцеговини који се припрема за извоз пилећег меса на тржиште Европске уније. „Техничке смјернице и упутства за узорковање за критериј хигијене процеса за Campylobacter у труповима бројлера“ пружају субјектима у пословању са храном у овом сектору практична упутства о начину и фреквентности узорковања и лабораторијског испитивања меса живине на Campylobacter spp. Такође су представљене „Смјернице за добру хигијенску праксу и примјену принципа HACCP-a у живинарским клаоницама и расјекаоницама“ које олакшавају развој система управљања безбједношћу хране (FSMS) кроз примјену процедура заснованих на HACCP.
„Смјернице за интерпретацију резултата испитивања квалитета меда“ представљају наставак активности Агенције на унапрјеђењу квалитета меда у Босни и Херцеговини, а за широку употребу у прехрамбеној индустрији намијењене су „Смјернице за описивање различитих категорија хране из Дијела Е Прилога II. Правилника о прехрамбеним адитивима“. Како би се успоставио стандардни поступак и олакшало спровођење Вишегодишњег програма контроле резидуа пестицида у Босни и Херцеговини припремљене су „Смјернице за узорковање хране у сврху спровођења Вишегодишњег програма контроле резидуа пестицида у и на храни биљног и животињског поријекла“ које су намијењене надлежним инспекцијским органима у Босни и Херцеговини.
Учесницима презентације уручене су смјернице у принтаној форми, а ови документи доступни су и у електронској форми на званичном веб сајту Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине.