Презентација смјерница намијењених надлежним институцијама у систему безбједности хране у Босни и Херцеговини и субјектима у пословању са храном

Смјернице намијењене надлежним институцијама у систему безбједности хране у Босни и Херцеговини и субјектима у пословању са храном представљене су 22. фебруара 2019. године у Сарајеву. Смјернице је припремила Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине, уз подршку пројекта USAID/Sweden FARMA II и Чешке развојне агенције.

„Ови документи представљају један вид подршке Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине субјектима у пословању са храном и надлежним институцијама у имплементацији прописа о храни чиме се штити здравље и интерес потрошача у Босни и Херцеговини и подржава пословање и развој прехрамбеног сектора у нашој земљи“, нагласио је у свом обраћању учесницима презентације смјерница др.сци Џемил Хајрић, директор Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине.

Осим директора Агенције, учесницима презентације обратили су се Ендрју Бигл (Andrew Boegel), директор Одјељења за економски развој USAID BiH, Јана Зелингерова, конзул и шеф Одјељења за развој у Амбасади Републике Чешке у Босни и Херцеговини, Тијана Мухамедагић, секретар Асоцијације за прехрамбену индустрију у Спољнотрговинској комори Босне и Херцеговине те мр.сци Драган Брењо, замјеник директора Агенције за безбједност хране БиХ који је презентовао смјернице.

 DSC 0308

DSC 0312

DSC 0314

DSC 0320

DSC 0322

Међу пет представљених докумената два су намијењена за примјену у сектору живинарства у Босни и Херцеговини који се припрема за извоз пилећег меса на тржиште Европске уније. „Техничке смјернице и упутства за узорковање за критериј хигијене процеса за Campylobacter у труповима бројлера“ пружају субјектима у пословању са храном у овом сектору практична упутства о начину и фреквентности узорковања и лабораторијског испитивања меса живине на Campylobacter spp. Такође су представљене „Смјернице за добру хигијенску праксу и примјену принципа HACCP-a у живинарским клаоницама и расјекаоницама“ које олакшавају развој система управљања безбједношћу хране (FSMS) кроз примјену процедура заснованих на HACCP.

„Смјернице за интерпретацију резултата испитивања квалитета меда“ представљају наставак активности Агенције на унапрјеђењу квалитета меда у Босни и Херцеговини, а за широку употребу у прехрамбеној индустрији намијењене су „Смјернице за описивање различитих категорија хране из Дијела Е Прилога II. Правилника о прехрамбеним адитивима“. Како би се успоставио стандардни поступак и олакшало спровођење Вишегодишњег програма контроле резидуа пестицида у Босни и Херцеговини припремљене су „Смјернице за узорковање хране у сврху спровођења Вишегодишњег програма контроле резидуа пестицида у и на храни биљног и животињског поријекла“ које су намијењене надлежним инспекцијским органима у Босни и Херцеговини.

DSC 0329

Учесницима презентације уручене су смјернице у принтаној форми, а ови документи доступни су и у електронској форми на званичном веб сајту Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине.