Саопштење за јавност

Kроз редовне активности праћења потенцијалних ризика поријеклом из хране, Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине је дошла до сазнања да се, због утврђеног присуства бактерије Salmonella spp., са тржишта Републике Хрватске повлачи производ „Ледо Пилеће месо уситњено“, 100% пилетина, у паковању од 500г (замрзнути производ) са датумом замрзавања 10.07.2015. године и ознаком најбоље употријебити до: 09.07.2016.
 
У циљу заштите здравља и интереса потрошача, Агенција је предузела мјере предострожности, те је од предузећа Ледо д.о.о. Читлук које је увозник Ледо производа за тржиште Босне и Херцеговине тражила хитну доставу података о евентуалном увозу и дистрибуцији  наведеног производа на тржиште Босне и Херцеговине.
 
У информацији коју је „Ледо д.о.о. Читлук“ доставио Агенцији 17.9.2015. године наводи се да „Ледо Пилеће месо уситњено“, 100% пилетина, у паковању од 500г (замрзнути производ) са датумом замрзавања 10.07.2015. године и ознаком најбоље употријебити до: 09.07.2016. није увезено нити дистрибуисано на тржиште Босне и Херцеговине, те да се на налази у асортиману овог предузећа.
 
Агенција за безбједност хране БиХ, као ауторитет за сигурност и квалитет хране, примјену међународних конвенција и међународних споразума из области безбједности хране и хране за животиње обавезујућих за Босну и Херцеговину у континуитету прати потенцијалне ризике поријеклом из хране, како у БиХ, тако и у земљама окружења и шире, те у сарадњи са надлежним домаћим и међународним институцијама предузима одговарајуће мјере у циљу заштите здравља и интереса потрошача.