Саопштење за јавност

Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине поздравља одлуку надлежних институција Европске комисије која омогућава уврштавање Босне и Херцеговине на листу земаља којима је одобрен извоз термички обрађеног млијека и млијечних производа у земље Европске уније, те уједно захваљује Европској комисији на разумијевању и великој подршци пруженој надлежним институцијама у систему безбједности хране у нашој земљи.

С циљем стјецања цјеловите слике о активностима које су претходиле оваквој одлуци институција Европске комисије, овим путем бисмо жељели информисати јавност како је Агенција у сарадњи са надлежним институцијама Босне и Херцеговине, ентитета и Брчко дистрикта БиХ припремила и предложила, а Савјет министара Босне и Херцеговине донио око 140 прописа о храни, којима су преузете одговарајуће уредбе и директиве Европске уније, што је био правни предуслов за активности надлежних институција у циљу обезбјеђења извоза хране животињског поријекла из Босне и Херцеговине на тржиште ЕУ. Осим прописа из тзв. хигијенског пакета за које је Агенција била предлагач, те прописа о микробиолошким критеријима за храну, напомињемо да су у Босни и Херцеговини донесени прописи који регулишу стандарде здравствене исправности и квалитета млијека, јаја, меса перади и меда, као извозно најперспективнијих производа.

У овом контексту, такође, желимо нагласити да је примарни циљ прописа о храни заштита здравља и интереса потрошача, како у Босни и Херцеговини, тако и у земљама на чије се тржиште пласира храна произведена у Босни и Херцеговини.

Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине ће и у предстојећем периоду, у складу са својим законским надлежностима, у сарадњи са надлежним домаћим и међународним институцијама, наставити са континуираним активностима чији је циљ заштита здравља и интереса потрошача, уз истовремено обезбјеђење несметане трговине храном.