Спроведено истраживање квалитета соли на тржишту БиХ за 2017. годину

Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине, уз финансијску подршку УНИЦЕФ-а, спровела је истраживање квалитета соли на тржишту Босне и Херцеговине за 2017. годину. У склопу истраживања, на подручју 16 градова и општина у Босни и Херцеговини, узето је 260 узорака паковања соли за људску исхрану, која је лабораторијским анализама на физичко-хемијске параметре (садржај јода, NaCl, воде, арсена и бакра, реакција на 20% воденог раствора лакмус папира, средства јодирања и декларисање рока употребе).

На основу резултата лабораторијских анализа, у погледу садржаја арсена и бакра сви узорци били су у складу са важећим прописима, док су најчешће неправилности биле непрописно декларисање и јодирање соли.

Неодговарајући унос јода код осјетљивих категорија, као што су труднице, дојиље и дојенчад, може имати најизраженије посљедице по здравље. Недостатак јода код трудница доводи до успореног раста и развоја фетуса, поремећаја вида и слуха, успореног менталног сазријевања и менталне ретардације. Уколико се наведени поремећај не препозна у току трудноће, а ни послије порода у доба лактације и неколико првих година живота може имати трајне посљедице. Благи до умјерени недостатак јода у исхрани може узроковати настанак гуше те спорији психо-моторни и ментални развој.

Јодна дефицијенција и везани поремећаји на подручју Босне и Херцеговини су још од давнина препознати као значајан јавно-здравствени проблем, па је обавезно јодирање соли на овим просторима уведено још од 1954. године. Јодирање кухињске соли и соли која се користи у прехрамбеној индустрији те производњи хране за животиње најбоља је превентивна мјера спрјечавања поремећаја узрокованих недостатком јода на нивоу одређене популације или државе. Поред соли, добри извори јода су плодови мора (рибе, алге), млијеко и млијечни производи уколико се стока храни храном богатом јодом, потом месо перади, као и неке врсте поврћа.

Прикупљени подаци о квалитету соли ће бити основ за израду стратешких докумената, научних и стручних студија, те давање одговарајућих препорука надлежним органима у Босни и Херцеговини с циљем заштите здравља и интереса потрошача.