16. октобaр, Свјетски дан хране

Највише људи, још од времена Другог свјетског рата, данас је присиљено напустити своје домове због различитих сукоба и политичке нестабилности. Глад, сиромаштво и временске неприлике повезане са климатским промјенама су, такође, значајни узроци који доприносе миграцијским изазовима.

Тема овогодишњег Свјетског дана хране, „Промијенимо будућност миграција. Улажимо у прехрамбену безбједност и рурални развој“, изабрана је како би се нагласило да се улагањем у одрживи рурални развој и пољопривреду може искоријенити глад, али и потенцирати неке од најважнијих глобалних изазова са којима се свијет данас суочава – миграције и пресељавање.

У 2015. години било је 244 милиона интернационалних миграната, што представља раст од 40% у односу на 2000. годину, а велики удио имају мигранти који потјечу из руралних подручја. Због тога УН, у поводу Свјетског дана хране 2017., позива на већа улагања у рурални развој, поготово у земљама у развоју, кроз иновативне политике које ће генерисати нове пословне могућности за младе људе које нису засноване искључиво на пољопривреди.

Прехрамбена безбједност подразумијева поуздан приступ довољној количини хране која је сигурна и нутритивна те задовољава прехрамбене потребе за продуктиван и здрав живот.

Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине, сходно својим надлежностима, свакодневно спроводи активности са циљем обезбјеђења безбједности хране и хране за животиње. То, између осталог, подразумијева израду прописа о храни усклађених са правном стечевином ЕУ, размјену информација са међународним системима брзог узбуњивања као што је EU RASFF, јачање капацитета инспекција, лабораторија и субјеката у пословању са храном те континуирану сарадњу и размјену искуства и информација са референтним међународним организацијама (EFSA, FAO, WHO).

Овим путем свим потрошачима у Босни и Херцеговини честитамо 16. октобaр, Свјетски дан хране који се обиљежава у спомен на дан оснивања Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација.