Тузла: Промовисане Смјернице за означавање и контролу „без ГМО“ хране у БиХ

У организацији Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине, Федералног министарства трговине и Технолошког факултета Универзитета у Тузли данас је одржан семинар на којем су представљене Смјернице за означавање и контролу „без ГМО“ хране у БиХ. У име Агенције, Смјернице је презентовао мр.сци Драган Брењо, замјеник директора.

Смјерницама, које је донијела Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине, дефинисана су правила за производњу без ГМО-а за све фазе у ланцу исхране, као и за кориштење одговарајућих термина за потребе означавања, презентовања и оглашавања.

Босна и Херцеговина је прва од 14 земаља укључених у “Дунав соја иницијативу” успоставила стандард за праћење производње, контролу и систем цертификовања и означавања производа са ознаком „без ГМО-а“ (GMO-free).

Да би храна носила ознаку “без ГМО” или другу ознаку која то имплицира, за исхрану, адитиве или помоћна средства у преради хране не могу да се користе ГМО и производи који настану из или од ГМО-а.

Руководиоци и/или привредни субјекти који пласирају храну сходно Смјерницама треба да обезбједе одговарајуће доказе за праћење поштивања постављених правила дефинисаних Смјерницама. То подразумијева документацију о припреми, третирању, преради и мијешању хране или хране за животиње којом се потврђује да су испоштовани прописани захтјеви у погледу кориштења ове тврдње. Контролу и цертификацију усаглашености могу спроводити само цертификациона тијела која посједују ваљану акредитацију у складу са стандардом ISO 17065.

Овај стандард означавања може да се примјењује на производе на бази биљака, прерађевина и производе животињског поријекла, а израђен је са циљем омогућавања слободе избора хране потрошачима уз подршку Савезне агенције за околиш Аустрије, Њемачке организације за међународну сарадњу (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit, GIZ) и Дунав соја иницијативе.