У Сарајеву одржан 39. састанак Мреже контакт тачака EFSA-e

39. састанак Мреже контакт тачака Европске агенције за безбједност хране (EFSA) на којем су представници 28 земаља чланица Европске уније и шест претприступних земаља, укључујући Босну и Херцеговину, размијенили информације о тренутним активностима и изазовима у области безбједности хране у ЕУ одржан је 22. и 23. маја 2019. године у Сарајеву. То је први пут да је састанак Мреже одржан у земљи која није чланица Европске уније.

„Веома смо поносни што нам је указано повјерење да будемо домаћин Мреже која представља повезницу између EFSA-e, националних институција надлежних за безбједност хране у ЕУ и осталих учесника у систему безбједности хране,“ изјавио је др.сци Џемил Хајрић, директор Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине.

У обраћању учесницима састанка директор Хајрић је истакнуо да је за Босну и Херцеговину, као и за остале земље Западног Балкана, веома значајно да буде укључена у активности институција ЕУ, јер само заједничким радом може да се одговори на глобалне изазове међу којима је заштита здравља потрошача од ризика поријеклом из хране

efsa sarajevo

У оквиру састанка Мреже контакт тачака EFSA-e одржана је B2B радионица на којој су представљени програми и пројекти из претприступних фондова ЕУ и размијењене информације о актуелним ЕУ програмима и пројектима који су на располагању институцијама надлежним за безбједност хране.

efsa sa 3

Викторија Виљамар (Victoria Villamar), шефица Одјељења за међународну сарадњу EFSA-e, изјавила је да ова институција жели да буде посредник у остваривању сарадње. “Ова радионица у Сарајеву која је окупила представнике претприступних земаља и њихове колеге из институција надлежних за безбједност хране у земљама ЕУ представља јединствену прилику за размјену знања и унапрјеђење безбједности хране, укључујући кориштење фондова за научна истраживања која су неопходна да би се очувала безбједност хране. Радионица је била успјешна и сигурна сам да ће ускоро услиједити нове сличне иницијативе,” закључила је Виљамар.