Учешће на 4. Регионалном форуму иновација, технологије и предузетништва

Др.сци. Џемил Хајрић, директор Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине био је један од учесника и панелиста 4. Регионалног форума иновација, технологије и предузетништва који је одржан од 22.-24. октобра 2019. године у Сарајеву.

У оквиру панела чија је тема била расипање хране, директор Агенције за безбједност хране БиХ говорио је о овом глобалном проблему који веома негативно утјече на постизање економских, социјалних и еколошких циљева развоја. Истакнуто је да велика количина хране која се губи дуж производног ланца или у фази готовог производа умањује вриједност пољопривредне производње и производње хране, ствара велике економске губитке те доводи до значајног губитка ограничених природних ресурса, као што су свјетске залихе воде.

Према подацима Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација, на глобалном нивоу, само у различитим фазама производње годишње се изгуби око трећина хране.

Обзиром да се велике количине хране непотребно расипају и у домаћинствима, говорило се и о начинима на које потрошачи могу да утичу на смањење расипања хране. Препоручено је да се храна увијек настоји куповати плански те да се чува на одговарајућим температурама како би се продужила њезина свјежина и трајност, а указано је и на значај правилног тумачења и разумијевања ознака минималног рока трајања хране.