УН: Проглашен Свјетски дан безбједности хране

Генерална скупштина Уједињених нација усвојила је на 73. засједању одржаном 20. децембра 2018. године резолуцију којом се проглашава Свјетски дан безбједности хране. Почевши од 2019. године, 7. јуна ће сваке године бити дан посвећен промоцији значаја безбједности хране.

Успостављањем Свјетског дана безбједности хране Уједињене нације желе усмјерити глобалну пажњу на утјецај небезбједне хране на здравље људи поткрепљујући то сљедећим подацима:

  • више од 200 различитих болести преноси се путем хране,
  • један од 10 људи оболијева од небезбједне хране сваке године, а око 420.000 људи умире, од чега је 125.000 дјеце млађе од пет година;
  • ширење пријетњи као што је антимикробна резистенција.

Небезбједна храна представља пријетњу људском здрављу и економији те погађа осјетљиве и маргинализоване групе становништва, поготово жене и дјецу, становнике подручја захваћених сукобима и мигранте. Такође наноси штету трговини и доводи до бацања хране што се не може толерирати обзиром да велики број људи истовремено пати од глади.

Свјетски дан безбједности хране требао би потакнути на заустављање болести које се преносе путем хране од којих на годишњем нивоу оболијева око 600 милиона људи у свијету.