WHO: Основне мјере заштите од новог коронавируса (2019- nCoV)

Агенција за безбједност хране Босне Херцеговине, кроз праћење и преношење најновијих информација Свјетске здравствене организације (World Health Organization, WHO) о пандемији COVID-19, настоји дати допринос информисању грађана Босне и Херцеговине о начинима превенције наведеног обољења. Већина људи који се заразе имају блажи облик болести и опораве се, али код неких се може развити и тежа клиничка слика. Стога, чувајте своје здравље и заштитите и друге чинећи сљедеће:

Перите руке често.
Често и темељито чистите руке отопинама на бази алкохола или их перите сапуном и водом.
Зашто? Прање руку сапуном и водом или чишћење руку отопинама на бази алкохола убија вирусе који могу да буду на вашим рукама.

Одржавајте социјалну дистанцу.
Одржавајте најмање 1 метар удаљености од особе која кашље или кише.
Зашто? Кад неко кашље или кише разноси мале капљице из носа и уста које могу да садржавају вирус. Ако сте превише близу, можете да удахнете мале капљице заражене вирусом 2019-nCoV, ако је особа која кашље заражена.

Не дирајте очи, нос и уста.
Зашто? Рукама додирујемо многе површине и на тај начин можемо да покупимо вирус. Једанпут контаминиране, руке могу да пренесу вирус на очи, нос или уста. На тај начин, вирус може да уђе у ваше тијело и зарази вас.

Одржавајте респираторну хигијену.
Обезбједите себе и људе око себе одржавајући респираторну хигијену. То значи, прекријте уста и нос савијеном унутрашњом страном лакта или марамицом приликом кашљања или кихања. Употребљену марамицу моментално одложите на безбједан начин.
Зашто? Капљице из уста и носа разносе вирус. Одржавајући добру респираторну хигијену, штитите особе око себе од вируса који узрокују прехладу, грипу и COVID-19.

Ако имате грозницу, кашаљ и отежано дисање, потражите медицинску помоћ.
Останите у кући ако се не осјећате добро. Ако имате грозницу, кашаљ или отежано дисање, потражите медицинску помоћ. Приликом тражења медицинске помоћи прво се најавите телефоном. Пратите упуте медицинских служби.
Зашто? Национални и локални здравствени ауторитети имају поуздане информације о здравственој ситуацији у вашој околини. Најавом, омогућит ћете здравственим службама да вас брзо упуте у одговарајућу здравствену установу. На овај начин штитите себе и помажете у спречавању ширења вируса и других инфекција.

Останите информисани и пратите савјете здравствених установа.
Останите информисани о развијању ситуације по питању COVID-19. Пратите савјете здравствених установа, националних и локалних ауторитета или вашег послодавца у сврху ваше и туђе заштите од COVID-19.
Зашто? Национални и локални ауторитети имају најпоузданије информације о ширењу COVID-19 у вашој средини. Они су једини поуздани да савјетују шта треба да радите да се заштитите.

Заштитне мјере за особе које су недавно (задњих 14 дана) посјетиле подручја гдjе се COVID-19 проширио.

• Пратите упутства.

• Останите у кући ако се не осјећате добро, чак и са благим симптомима као што је главобоља и слабо цурење из носа, док се не опоравите.
Зашто? Избјегавањем контакта са другим и посјета медицинским установама, омогућит ћете тим установама да раде много ефикасније и помогну вама и осталима који су изложени COVID-19 и других вирусима.

• Ако вам се развије грозница, кашаљ или отежано дисање, потражите медицинску помоћ одмах јер би то могло бити услијед респираторне инфекције или других тежих стања. Обавијестите доктора о вашим недавним путовањима или контактима са путницима.
Зашто? Обавјештавањем, омогућит ћете здравственим службама да вас брзо упуте у одговарајућу здравствену установу. На овај начин штитите себе и помажете у спречавању могућег ширења COVID-19 и других вируса.

Извор: www.who.int