У склопу ревизије свих прехрамбених адитива који су били дозвољени за употребу у храни прије 20. јануара 2009. године, Европска агенција за безбједност хране (ЕFSА) спровела је нову процјену нивоа прихватљивог дневног уноса (Acceptable Daily Intake, АDI) сахарина.
Eксперти ЕFSА направили су ревизију свих доступних података те установили да сахарин не узрокује оштећење ДНК и не очекује се повезаност његове конзумације са ризиком од појаве рака код људи.
Експерти су закључили да је сахарин безбједан за људску употребу те су повећали ниво прихватљивог дневног уноса са 5 мг/кг тјелесне масе по дану на 9 мг/кг тјелесне масе по дану.
Осим тога, показало се како је изложеност потрошача сахарину нижа од новоизведене вриједности ADI те, према томе, нема ризика за здравље људи.
Сахарин је умјетни заслађивач који је као замјена за шећер у храни и пићу постао популаран још шездесетих година прошлог вијека. Соли сахарина боље се отапају у води у успоредби са самим сахарином те се стога лако мијешају у храну и пиће у сврху заслађивања. Сахарин и његове соли (Е 954), као и остали прехрамбени адитиви, морају да буду означени на производима да би се потрошачима обезбједило доношење информисаних одлука приликом куповине намирница које их садрже.
Прихватљиви дневни унос (АDI) означава безбједну количину твари која се може конзумирати свакодневно током живота без значајнијег ризика за здравље. За сахарин те његове натријеве, калцијумеве и калијумове соли, АDI је постављен 1995. године, на основу повећане учесталости тумора мокраћног мјехура уочених током испитивања спроведених на штакорима. Међутим, постигнут је консензус међу научницима да су наведени тумори специфични за мужјаке штакора те да нису релевантни за људе.
Нови закључци експерата објављени су у научном мишљењу ЕFSА које је доступно на сљедећем линку.