Почетна конференција пројекта „FoodSafety4EU“ у којем учествује и Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине одржана је 29. јануара 2021. године. Ради се о првом одобреном пројекту из програма Европске комисије под називом „Подршка системима безбједности хране будућности“. Укупна финансијска вриједност пројекта је 3 милиона евра, а координатори пројекта су Национални истраживачки савјет Италије (National Research Council of Italy, CNR) и Институт за науку о прехрамбеној производњи (Institute of Sciences of Food Production, ISPA).
У склопу пројекта планиране су, између осталих, сљедеће активности:
- Подршка процјени ризика кроз омогућавање приступа подацима, алатима и научним спознајама,
- Заједнички рад на креирању и усклађивању будућих истраживачких програма и ЕУ агенде,
- Јачање повјерења јавности кроз унапређење транспарентности и омогућавање приступа интегрисаном знању.
Пројекат је усмјерен на дизајн, развој и почетак рада вишекорисничке платформе за будући „Европски систем безбједности хране“ (European Food Safety System, FSS). Платформа ће омогућити учесницима FSS-a приступ изворима и подацима, усклађивање истраживачких стратегија у области безбједности хране, те дијељење и размјену научних спознаја. Са циљем јачања повјерења јавности, уз помоћ одговарајућих алата, платформа ће подржавати интерактивну сарадњу унутар система, као и са организацијама цивилног друштва.
Нови дигитални алати, заједнички осмишљене стратегије и комуникацијски модели биће подршка надлежним институцијама у систему безбједности хране, институцијама ЕУ, доносиоцима одлука, научницима и организацијама цивилног друштва, те ће се на тај начин ојачати приступ ЕУ процјени ризика и комуникацији ризика.
Више информација доступно је на званичном веб сајту пројекта https://foodsafety4.eu.