ICMSF: Не постоје документовани докази да је храна значајан извор и/или пут преноса вируса SARS-CoV-2

7. септембра 2020.

Међународна комисија за микробиолошке спецификације за храну (International Commission on Microbiological Specifications for Foods, ICMSF) објавила је 3. септембра 2020. године „Мишљење о SARS-CoV-2 и његовој вези са безбједношћу хране“. У документу се, између осталог, наводи да је COVID-19 узроковао велике поремећаје у производњи, трговини и дистрибуцији хране, а у неколико региона широм свијета то […]

EFSA: Кампања „Зауставите афричку свињску кугу“ у земљама Југоисточне Европе

2. септембра 2020.

Европска агенција за безбједност хране (European Food Safety Authority, EFSA) покренула је велику кампању са циљем подизања свијести јавности и пружања помоћи у заустављању ширења афричке свињске куге на подручју југоисточне Европе. Кампања је усмјерена на земље које је EFSA, на основу процјене ризика (линк на документ), идентификовала као ризичне због њихове близине земљама у […]

Код праксе за смањење контаминације хране са полицикличним ароматским угљиководоницима из процеса димљења и директног сушења

14. августа 2020.

Поступци као што су димљење и директног сушења пружају широк избор текстура и окуса хране, а самим тим и шири избор за потрошаче. Многе врсте димљене и сушене хране традиционалне су прехрамбене намирнице, а наведени поступци употребљавају се за продужење времена складиштења, одржавање квалитета и пружање окуса и конзистенције потребне потрошачима. Продужење рока трајања може […]

EFSA: Научно мишљење о гликоалкалоидима у храни и храни за животиње

13. августа 2020.

На захтјев Европске комисије, Европска агенција за безбједност хране (EFSA) извршила је процјену ризика од гликоалкалоида у храни и храни за животиње, посебно у кромпиру и производима од кромпира. Гликоалкалоиди су спојеви који се на природан начин јављају у врстама породице Solanaceae (помоћнице) у коју спадају кромпир, парадајз и патлиџан. Гликоалкалоиди имају важну улогу у […]

Препоруке потрошачима за превенцију COVID-19

13. августа 2020.

Сходно мишљењу Европске агенције за безбједност хране (European Food Safety Authority, EFSA), као и националних надлежних органа за безбједност хране у Европи и свијету, досад нема доказа да је храна вјероватни извор или пут преноса вируса који је узроковао пандемију коронавируса COVID-19. С обзиром на свакодневни контакт са храном, многи потрошачи заинтересовани су и за […]

Пројекат „EU4Agri“: Јавни позив потенцијалним корисницима бесповратних средстава

10. августа 2020.

Пројекат Европске уније „EU4Agri“ објавио је први јавни позив потенцијалним корисницима бесповратних средстава за мјеру подршке  инвестицијама у прерађивачке капацитете и маркетинг пољопривредно-прехрамбених производа у вриједности од 3 милиона КМ, одговарајући уједно и на потребе за опоравком од кризе проузроковане пандемијом COVID-19. На јавни позив могу се пријавити предузећа, обрти/предузетници и задруге које се баве […]