Безбједност хране и пандeмија COVID-19

1. Априлa 2020.

Сходно мишљењу Европске агенције за безбједност хране (European Food Safety Authority, EFSA), као и националних надлежних органа за безбједност хране у Европи и свијету, досад нема доказа да је храна вјероватни извор или пут преноса вируса који је узроковао пандемију коронавируса COVID-19. С обзиром на свакодневни контакт са храном, многи потрошачи заинтересовани су и за […]

WHO: Основне мјере заштите од новог коронавируса (2019- nCoV)

28. Mарта 2020.

Агенција за безбједност хране Босне Херцеговине, кроз праћење и преношење најновијих информација Свјетске здравствене организације (World Health Organization, WHO) о пандемији COVID-19, настоји дати допринос информисању грађана Босне и Херцеговине о начинима превенције наведеног обољења. Већина људи који се заразе имају блажи облик болести и опораве се, али код неких се може развити и тежа […]

WHО: Савјети за јавност о коронавирусној болести (COVID-19) – разбијмо митове

23. Mарта 2020.

COVID-19 вирус може се пренијети у подручјима с врућом и влажном климом. COVID-19 вирус може да се пренесе у подручјима са врућом и влажном климом. На основу досадашњих доказа, вирус COVID-19 може да се пренесе у свим подручјима, укључујући подручја са врућим и влажним временом. Без обзира на климу, усвојите мјере заштите ако живите или […]

Обавијест о тренутном режиму рада Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине

20. Mарта 2020.

У складу са „Одлуком о поступању институција БиХ у вези с пријетњом опасности по живот и здравље запослених узрокованих присуством вируса Covid – 19“ која је донесена на 5. ванредној сједници Савјета министара Босне и Херцеговине одржаној 17. марта 2020. године, Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине прописала је интерне процедуре којим се обезбјеђује […]

EFSA: Нема доказа да је храна узрок или пут преноса коронавируса

10. Mарта 2020.

Европска агенција за безбједност хране (European Food Safety Authority, EFSA) пажљиво прати ситуацију у вези са епидемијом коронавируса (COVID-19) којом је захваћен велики број земаља широм свијета. Тренутно нема доказа да је храна вјероватни извор или пут преноса вируса који је узрочник COVID-19. Марта Хугас, водећа научница у ЕFSА-и изјавила је како искуства из претходних […]

Ажуриране препоруке WHO-а за међународни промет у вези са избијањем COVID-19

5. Mарта 2020.

Дана 29. фебруар 2020. године Овај документ пружа ажуриране препоруке за међународни промет у вези са избијањем COVID-19, а у свјетлу брзог развоја ситуације. Истим се замјењује савјет објављен 27. јануара 2020. године. Дана 30. јануара 2020. године, Генерални директор Свјетске здравствене организације (WHO), након савјета Одбора за хитне случајеве сазваног у складу с Међународним […]