Објављене спецификације производа који су у процедури регистрације ознака

12. фебруара 2020.

Спецификације прехрамбених производа који су у процедури регистрације назива заштићеном ознаком поријекла, односно заштићеном ознаком географског поријекла, објављене су 12. фебруара 2020. године, у складу са чланом 12., став (9) Правилника о системима квалитета за прехрамбене производе („Службени гласник БиХ“, број 90/18), на званичном веб сајту Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине. Захтјеви за […]

Епидемиолошка анализа афричке куге свиња у ЕУ (новембар 2018. – октобар 2019.)

11. фебруара 2020.

Европска агенција за безбједност хране (European Food Safety Authority, EFSA) објавила је допуњени извјештај о присутности афричке куге свиња на подручју Европске уније. У извјештајном периоду од новембра 2018. до октобра 2019. године, Чешка је добила статус земље слободне од афричке куге свиња. Болест је у том периоду потврђена у Словачкој, што значи да је […]

Одржан састанак о прикупљању података о зоонозама и узрочницима зооноза у БиХ

10. фебруара 2020.

Сa циљем унапрјеђења процеса прикупљања података о зоонозама и узрочницима зооноза у Босни и Херцеговини,  у Мостару је  5. фебруара 2020. године одржан радни састанак којем су присуствовали представници Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине, Kанцеларије за ветеринарство Босне и Херцеговине, Института за јавно здравље Републике Српске и Одjељeња за здравство и остале услуге […]

Позив за пријаву на „Parma Summer School 2020“

4. фебруара 2020.

Европска агенција за безбједност хране (European Food Safety Authority, EFSA) објавила је позив за пријаву кандидатима за учешће на „Parma Summer School 2020“. Ради се о љетној школи која ће бити одржана у периоду од  9.-11. јуна 2020. године у Парми, Италија, у организацији EFSA, Више школе за храну и нутриционизам Универзитета у Парми и […]

Започео процес регистрације назива заштићеном ознаком за четири прехрамбена производа

3. фебруара 2020.

Процедура регистрације назива прехрамбеног производа заштићеном ознаком поријекла, односно заштићеном ознаком географског поријекла у складу са одредбама Правилника о системима квалитета за прехрамбене производе („Службени гласник БиХ“, број 90/18) покренута је за четири прехрамбена производа на основу захтјева поднесених Агенцији за безбједност хране Босне и Херцеговине. Ради се о сљедећим захтјевима: Захтјев за регистрацију назива […]

Епидемија изазвана новим коронавирусом 2019-nCoV

28. Jануара 2020.

Дана 31. децембра 2019. године, Свјетска здравствена организација (WHO) обавјештена је, по хитном поступку, о неколико забиљежених случајева пнеумоније у Граду Вухан, провинција Хубеи, у Кини. Вирус који је пронађен није одговарао нити једном до тада познатом вирусу, што је проузроковало забринутост, јер када се ради о новом вирусу, непознати су ефекти које може имати […]