На свечаности која је одржана у Градској вијећници у Сарајеву, др.сци Џемил Хајрић, директор Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине, уручио је Мустафи Огрешевићу, потпредсједнику Удружења сарајевских ћевабџија, рјешење којим је регистрована ознака географског поријекла за прехрамбени производ „Сарајевски ћевап“. Ознака географског поријекла наглашава однос између одређеног географског региона и имена производа, при чему […]
Вијести
Одржана „Радионица о спремности за управљање кризним ситуацијама у области хране и хране за животиње“
У организацији Европске агенције за безбједност хране (ЕFSА) у Сарајеву је 26. и 27. јуна 2024. године одржана „Радионица о спремности за управљање кризним ситуацијама у области хране и хране за животиње“. Радионица је организована с циљем унапређења капацитета за одговор у кризним ситуацијама у области хране и хране за животиње у земљама у процесу […]
ЕU RASFF: Органолептичко одступање у изворској води поријеклом из Хрватске
Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине је путем Система брзог узбуњивања за храну и храну за животиње (ЕU RASFF) обавијештена да је на тржиште Босне и Херцеговине испоручена изворска вода поријеклом из Хрватске у којој је, службеним контролама, визуално потврђено присуство црног талога на дну боце. Подаци о производу: Назив производа: Студена 1.5 L […]
ЕU RASFF: Недозвољене количине деоксиниваленола у безглутенској тјестенини поријеклом из Румуније
Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине је путем Системa брзог узбуњивања за храну и храну за животиње (ЕU RАSFF) обавијештена да je на тржиште Босне и Херцеговине испорученa тјестенинa без глутена, поријеклом из Румуније, у којoj је утврђено присуство недозвољених количина микотоксина деоксиниваленола. Подаци о производу: Назив производа: Pasta D’oro gluten free – 500 […]
Одржана међународна конференција поводом Свјетског дана безбједности хране 2024.
Поводом Свјетског дана безбједности хране у Мостару је данас одржана Међународна конференција „Јединствено здравље – тренутно стање и изазови за имплементацију“. Уз присуство представника Европске агенције за безбједност хране (ЕFSА), Свјетске здравствене организације (WHО), Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација (FАО) и Развојног програма УН (UNDP) на конференцији је учествовало око 90 представника надлежних […]
Одржана обука о примјени IMPRORISK модела за процјену ризика
Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине организовала је, у сарадњи са Главном државном лабораторијом Кипра (State General Laboratory, SGL), обуку о имплементацији IMPRORISK модела која је одржана 6. јуна 2024. године на Буни, Мостар. IMPRORISK модел служи за процјену ризика. Развијен је на Кипру, а пружа допринос усклађивању методологија за процјену прехрамбене изложености у […]