ЕУ: Смањен број пријављених случајева зооноза и епидемија узрокованих храном у 2020. години

21. јануар 2022.

Кампилобактериоза је најчешће пријављена зооноза у Европској унији у 2020. години са 120 946 случајева. У 2019. години пријављено је 220 000 случајева. На другом мјесту је салмонелоза за коју је пријављено 52 072 обољелих, док је у години раније било 88 000 пријављених случајева обољења. Број пријављених епидемија узрокованих храном такође је у паду, […]

IPА 2018: Обновљена IТ инфраструктура надлежних институција у сектору безбједности хране у БиХ

28. децембар 2021.

Захваљујући финансијским средствима Европске уније обезбјеђеним кроз Инструмент претприступне помоћи Европске комисије (Instrument for Pre-Accession Assistance, IPA) за 2018. годину обновљена је IТ инфраструктура надлежних институција у сектору безбједности хране у Босни и Херцеговини. Набавка информатичко-комуникационе опреме извршена је у склопу лота 1 пројекта („Подршка ЕУ набавци ICТ опреме за унапрјеђење капацитета у области ветеринарства, […]

“Turizam Academy”: Бесплатни онлajн курсеви за безбједно руковање храном

27. децембар 2021.

USAID Пројекат развоја одрживог туризма у БиХ (Туризам) и Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине развили су седам специјализованих курсева за безбједно руковање храном, који су доступни на онлајн едукативној платформи за туристичку индустрију (https://academy.turizambih.ba). Ова јединствена платформа у Босни и Херцеговини нуди свима који учествују у било којој фази припреме и послуживања хране […]

У 2021. години признате четири воде из Босне и Херцеговине

23. децембар 2021.

XV. сједница Комисије за признавање природних минералних, природних изворских и стоних вода у Босни и Херцеговини одржана је 21. децембра 2021. године у Мостару. Редовним радом Комисије одржан је континуитет процеса признавања природних минералних, природних изворских и стоних вода у Босни и Херцеговини, а произвођачима воде омогућена је константна подршка у поступку признавања природних минералних, […]

Представљен Водич за безбједно руковање храном у угоститељству и авантуристичком туризму

14. децембар 2021.

Водич за безбједно руковање храном у угоститељству и авантуристичком туризму, чији је циљ обезбјеђивање адекватних здравствених и безбједносних стандарда за грађане и посјетитоце Босне и Херцеговине, представљен је 13. децембра 2021. године, у организацији Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине и Америчке агенције за међународни развој (USAID), у Сарајеву. Водич може служити као подсјетник […]

Смјернице за означавање датума и сродне информације о храни: први дио (означавање датума)

7. децембар 2021.

На захтјев Европске комисије, Панел за биолошке опасности (BIOHAZ) Европске агенције за безбједност хране (EFSA) припремио је научно мишљење са смјерницама за означавање датума и сродних информација о храни. Смјернице су намијењене субјектима у пословању са храном,  а везане су за имплементацију Уредбе (ЕУ) 1169/2011 као саставног дијела њихових система управљања безбједношћу хране (FSMS). Смјернице […]