Учешће представника Агенције на међународним активностима у поводу Свјетског дана безбједности хране

10. јун 2022.

Представници Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине учествовали су у периоду од 6. – 10. јуна 2022. године на међународним скуповима организираним у поводу Свјетског дана безбједности хране на којима су промовисане активности Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине. Др.сци Џемил Хајрић, директор Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине био је један […]

Свјетски дан безбједности хране

6. јун 2022.

Уз слоган “Безбједнија храна, боље здравље”, 7. јуна широм свијета обиљежава се као Свјетски дан безбједности хране. Безбједна храна један је од најважнијих фактора доброг здравља. Према процјенама Свјетске здравствене организације (WHО), на годишњем нивоу сваки десети становник Земље суочава се са обољењима чији је узрок или пут преноса храна. Небезједна храна утиче и на […]

Заједничка кампања земаља чланица ЕУ и ЕFSА-е „ЕУ бира безбједну храну“

26. мај 2022.

Каква је разлика између ознаке „употребљиво до“ и „најбоље употријебити до“ на декларацијама хране? Постоје ли правила хигијене којих бисмо се требали придржавати како би наше породице биле сигурне? Да ли требамо бити забринути због прехрамбених адитива? То су нека од питања европских потрошача на која одговара кампања „ЕУ бира безбједну храну“ (#EUChooseSafeFood), и то […]

Представници Института за здравље и безбједност хране Зеница посјетили Агенцију за безбједност хране БиХ

21. април 2022.

Прим. др Сенад Хусеинагић, директор Института за здравље и безбједност хране Зеница и мр.сци. Мухамед Гладан, руководилац Ветеринарског завода, боравили су 19. априла 2022. године у званичној посјети Агенцији за безбједност хране Босне и Херцеговине гдје су одржали састанак са др.сци. Џемилом Хајрићем, директором Агенције и сарадницима. Разговарано је о досадашњој сарадњи Агенције и Института, […]

Одржана експертска мисија о систему регистрације заштићених ознака

21. април 2022.

Експертска мисија о систему регистрације заштићених ознака прехрамбених производа одржана је у периоду од 11.-15. априла 2022. године у Мостару. Мисија је организована у склопу Тwининг пројекта „Подршка ЕУ изградњи капацитета и постепеном усклађивању у сектору безбједности хране у Босни и Херцеговини са правном стечевином ЕУ”. Експерти из Министарства пољопривреде, хране и шумарства Републике Италије заједно […]

ЕFSА/ЕCDC: 150 потврђених и вјероватних случајева Salmonella Typhimurium у 10 земаља

12. април 2022.

Чоколадни производи произведени у фабрици једне компаније у Белгији идентификовани су као извор избијања Salmonella у више земаља, наводи се у заједничкој брзој процјени избијања болести коју су спровели Европска агенција за безбједност хране (European Food Safety Authority, EFSA) и Европски центар за превенцију и контролу болести (European Centre for Disease Prevention and Control, ECDC). […]