Глобална узбуна INFOSAN мреже WHО: Могућа повезаност чоколадних производа са обољењима узрокованим Salmonella Typhimurium у више земаља

11. април 2022.

Свјетска здравствена организација (World Health Organisation, WHO) обавијештена је 27. марта 2022. године о кластеру Salmonella Typhimurium са неидентификованим извором на територију Уједињеног краљевства (УК). Случајеви са генетичком подударношћу са кластером случајева у УК такође су идентификовани у више земаља, углавном у Европи. Епидемиолошким налазима и молекуларном типизацијом, избијање болести повезано је са чоколадним производима […]

Обавијест о добровољном опозиву одређених серија “Kinder” производа

6. април 2022.

Обавјештавамо потрошаче да је „Ferrero d.o.o.“  Загреб, због мјера предострожности, покренуо добровољни опозив одређених серија “Kinder” производа са тржишта Босне и Херцеговине, и то: “Kinder Schokobons White”, 200g, L337R03, рок трајања : 16.07.2022.; “Kinder Schokobons White”, 200g, L354R03, рок трајања: 02.08.2022.; “Kinder Schokobons”, 46g, L291RZD-KX, рок трајања: 31.05.2022.; “Kinder Schokobons”, 46g, L296RZD-LE, рок трајања: 07.06.2022.; […]

ЕCDC/ЕFSА: Код бактерија Salmonella и Campylobacter уочен висок ниво антимикробне резистенције

5. април 2022.

Према подацима из недавно објављеног извјештаја Европског центра за превенцију и контролу болести (European Centre for Disease Prevention and Control, ECDC) и Европске агенције за безбједност хране (European Food Safety Authority, EFSA), антимикробна резистенција код бактерија Salmonella и Campylobacter и даље је висока. Кампилобактериоза је најчешће пријављена зооноза у Европској унији у 2020. години. Campylobacter […]

Одржана експертска мисија о квалитету воде намијењене за људску потрошњу

4. април 2022.

Експертска мисија о законодавним захтјевима у складу са Директивом ЕУ 2020/2184 о квалитету воде намијењене за људску потрошњу одржана је у периоду од 28. марта – 1. априла 2022. године у Мостару. У склопу експертске мисије одржана је једнодневна радионица на тему „Ревизија законодавства у БиХ које се односи на квалитет воде намијењене за људску […]

Радионица “Безбједно руковање храном и како до ознака географског поријекла”

28. март 2022.

У организацији Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине и USAID “Пројекта развоја одрживог туризма у БиХ”, 23. и 24. марта у Бихаћу и Бања Луци су одржане радионице на тему “Безбједно руковање храном и како до ознака географског поријекла”. Радионицама су присуствовали пружаоци угоститељских услуга у ресторанима, хотелима и другим субјектима који се баве […]

22. март, Свјетски дан вода

22. март 2022.

Др.сци. Џемил Хајрић, директор Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине, присуствовао је презентацији Програма за унапређење водних услуга у ФБиХ и Методологије утврђивања најниже основне цијене водних услуга у ФБиХ, која је данас одржана у Сарајеву поводом Свјетског дана вода. Презентацију је одржана у организацији Федералног министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства. Како би упозорила […]