Заједничка кампања земаља чланица ЕУ и ЕFSА-е „ЕУ бира безбједну храну“

26. мај 2022.

Каква је разлика између ознаке „употребљиво до“ и „најбоље употријебити до“ на декларацијама хране? Постоје ли правила хигијене којих бисмо се требали придржавати како би наше породице биле сигурне? Да ли требамо бити забринути због прехрамбених адитива? То су нека од питања европских потрошача на која одговара кампања „ЕУ бира безбједну храну“ (#EUChooseSafeFood), и то […]

Представници Института за здравље и безбједност хране Зеница посјетили Агенцију за безбједност хране БиХ

21. април 2022.

Прим. др Сенад Хусеинагић, директор Института за здравље и безбједност хране Зеница и мр.сци. Мухамед Гладан, руководилац Ветеринарског завода, боравили су 19. априла 2022. године у званичној посјети Агенцији за безбједност хране Босне и Херцеговине гдје су одржали састанак са др.сци. Џемилом Хајрићем, директором Агенције и сарадницима. Разговарано је о досадашњој сарадњи Агенције и Института, […]

Одржана експертска мисија о систему регистрације заштићених ознака

21. април 2022.

Експертска мисија о систему регистрације заштићених ознака прехрамбених производа одржана је у периоду од 11.-15. априла 2022. године у Мостару. Мисија је организована у склопу Тwининг пројекта „Подршка ЕУ изградњи капацитета и постепеном усклађивању у сектору безбједности хране у Босни и Херцеговини са правном стечевином ЕУ”. Експерти из Министарства пољопривреде, хране и шумарства Републике Италије заједно […]

ЕFSА/ЕCDC: 150 потврђених и вјероватних случајева Salmonella Typhimurium у 10 земаља

12. април 2022.

Чоколадни производи произведени у фабрици једне компаније у Белгији идентификовани су као извор избијања Salmonella у више земаља, наводи се у заједничкој брзој процјени избијања болести коју су спровели Европска агенција за безбједност хране (European Food Safety Authority, EFSA) и Европски центар за превенцију и контролу болести (European Centre for Disease Prevention and Control, ECDC). […]

Глобална узбуна INFOSAN мреже WHО: Могућа повезаност чоколадних производа са обољењима узрокованим Salmonella Typhimurium у више земаља

11. април 2022.

Свјетска здравствена организација (World Health Organisation, WHO) обавијештена је 27. марта 2022. године о кластеру Salmonella Typhimurium са неидентификованим извором на територију Уједињеног краљевства (УК). Случајеви са генетичком подударношћу са кластером случајева у УК такође су идентификовани у више земаља, углавном у Европи. Епидемиолошким налазима и молекуларном типизацијом, избијање болести повезано је са чоколадним производима […]

Обавијест о добровољном опозиву одређених серија “Kinder” производа

6. април 2022.

Обавјештавамо потрошаче да је „Ferrero d.o.o.“  Загреб, због мјера предострожности, покренуо добровољни опозив одређених серија “Kinder” производа са тржишта Босне и Херцеговине, и то: “Kinder Schokobons White”, 200g, L337R03, рок трајања : 16.07.2022.; “Kinder Schokobons White”, 200g, L354R03, рок трајања: 02.08.2022.; “Kinder Schokobons”, 46g, L291RZD-KX, рок трајања: 31.05.2022.; “Kinder Schokobons”, 46g, L296RZD-LE, рок трајања: 07.06.2022.; […]