Експертска мисија „Успостављање стратегије за лабораторијско испитивање узорака и подршка за акредитовање метода”

26. април 2019.

С циљем разматрања захтјева и процедура за лабораторије за контролу хране у складу са легислативом ЕУ из области службених контрола хране и акредитације те релевантним интернационалним стандардима за рад лабораторија (EN ISO/IEC 17025:2017), у периоду од 15.-19. априла 2019. године, у Сарајеву и Бања Луци је одржана TAIEX експертска мисија „Успостављање стратегије за лабораторијско испитивање […]

Објављен Правилник о измјенама и допунама Правилника о максималном нивоу резидуа пестицида у и на храни и храни за животиње биљног и животињског поријекла

5. април 2019.

У „Службеном гласнику БиХ“, број 21/19 од 21. марта 2019. године објављен је Правилник о измјенама и допунама Правилника о максималном нивоу резидуа пестицида у и на храни и храни за животиње биљног и животињског поријекла. Правилник је донесен на приједлог Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине и Управе Босне и Херцеговине за заштиту […]

СМ БиХ: Донесена Одлука о висини накнаде за поступак заштите ознака поријекла и заштите ознака географског поријекла и поступак заштите ознака гарантовано традиционалног специјалитета прехрамбених производа

29. март 2019.

На приједлог Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине, Савјет министара Босне и Херцеговине је на 169. сједници одржаној 21. марта 2019. године донио Одлуку о висини накнаде за поступак заштите ознака поријекла и заштите ознака географског поријекла и поступак заштите ознака гарантовано традиционалног специјалитета прехрамбених производа. Одлуком су преузете одредбе члана 47. Уредбе Комисије […]

EFSA и ECDC: Потврђена 32 случаја обољења узрокованих бактеријом Salmonella Poona

15. март 2019.

Бактерија Salmonella Poona узрочник је 32 потврђена случаја обољења дјеце у Француској, Белгији и Луксембургу која су пријављена у периоду од августа 2018. до фебруара 2019. године. У заједничком извјештају који су тим поводом објавили Европски центар за превенцију и контролу болести (ECDC) и Европска агенција за безбједност хране (EFSA) наведена обољења повезују се са […]

Презентација смјерница намијењених надлежним институцијама у систему безбједности хране у Босни и Херцеговини и субјектима у пословању са храном

25. фебруар 2019.

Смјернице намијењене надлежним институцијама у систему безбједности хране у Босни и Херцеговини и субјектима у пословању са храном представљене су 22. фебруара 2019. године у Сарајеву. Смјернице је припремила Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине, уз подршку пројекта USAID/Sweden FARMA II и Чешке развојне агенције. „Ови документи представљају један вид подршке Агенције за безбједност […]

СМ БиХ: Донесен Правилник о измјени Правилника о сировом млијеку и Правилник о допуни Правилника о производима од млијека и стартер културама

31. јануар 2019.

На приједлог Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине, у сарадњи са надлежним органима ентитета и Брчко дистрикта БиХ, Савјет министара Босне и Херцеговине је на 165. сједници одржаној 30. јануара 2019. године донио Правилник о измјени Правилника о сировом млијеку и Правилник о допуни Правилника о производима од млијека и стартер културама. Измјене и […]