Европска агенција за безбједност хране (European Food Safety Authority, EFSA) пажљиво прати ситуацију у вези са епидемијом коронавируса (COVID-19) којом је захваћен велики број земаља широм свијета. Тренутно нема доказа да је храна вјероватни извор или пут преноса вируса који је узрочник COVID-19. Марта Хугас, водећа научница у ЕFSА-и изјавила је како искуства из претходних […]
Вијести
Ажуриране препоруке WHO-а за међународни промет у вези са избијањем COVID-19
Дана 29. фебруар 2020. године Овај документ пружа ажуриране препоруке за међународни промет у вези са избијањем COVID-19, а у свјетлу брзог развоја ситуације. Истим се замјењује савјет објављен 27. јануара 2020. године. Дана 30. јануара 2020. године, Генерални директор Свјетске здравствене организације (WHO), након савјета Одбора за хитне случајеве сазваног у складу с Међународним […]
Објављене спецификације производа који су у процедури регистрације ознака
Спецификације прехрамбених производа који су у процедури регистрације назива заштићеном ознаком поријекла, односно заштићеном ознаком географског поријекла, објављене су 12. фебруара 2020. године, у складу са чланом 12., став (9) Правилника о системима квалитета за прехрамбене производе („Службени гласник БиХ“, број 90/18), на званичном веб сајту Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине. Захтјеви за […]
Епидемиолошка анализа афричке куге свиња у ЕУ (новембар 2018. – октобар 2019.)
Европска агенција за безбједност хране (European Food Safety Authority, EFSA) објавила је допуњени извјештај о присутности афричке куге свиња на подручју Европске уније. У извјештајном периоду од новембра 2018. до октобра 2019. године, Чешка је добила статус земље слободне од афричке куге свиња. Болест је у том периоду потврђена у Словачкој, што значи да је […]

Одржан састанак о прикупљању података о зоонозама и узрочницима зооноза у БиХ
Сa циљем унапрјеђења процеса прикупљања података о зоонозама и узрочницима зооноза у Босни и Херцеговини, у Мостару је 5. фебруара 2020. године одржан радни састанак којем су присуствовали представници Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине, Kанцеларије за ветеринарство Босне и Херцеговине, Института за јавно здравље Републике Српске и Одjељeња за здравство и остале услуге […]
Позив за пријаву на „Parma Summer School 2020“
Европска агенција за безбједност хране (European Food Safety Authority, EFSA) објавила је позив за пријаву кандидатима за учешће на „Parma Summer School 2020“. Ради се о љетној школи која ће бити одржана у периоду од 9.-11. јуна 2020. године у Парми, Италија, у организацији EFSA, Више школе за храну и нутриционизам Универзитета у Парми и […]