Започео процес регистрације назива заштићеном ознаком за четири прехрамбена производа

3. фебруар 2020.

Процедура регистрације назива прехрамбеног производа заштићеном ознаком поријекла, односно заштићеном ознаком географског поријекла у складу са одредбама Правилника о системима квалитета за прехрамбене производе („Службени гласник БиХ“, број 90/18) покренута је за четири прехрамбена производа на основу захтјева поднесених Агенцији за безбједност хране Босне и Херцеговине. Ради се о сљедећим захтјевима: Захтјев за регистрацију назива […]

Епидемија изазвана новим коронавирусом 2019-nCoV

28. јануар 2020.

Дана 31. децембра 2019. године, Свјетска здравствена организација (WHO) обавјештена је, по хитном поступку, о неколико забиљежених случајева пнеумоније у Граду Вухан, провинција Хубеи, у Кини. Вирус који је пронађен није одговарао нити једном до тада познатом вирусу, што је проузроковало забринутост, јер када се ради о новом вирусу, непознати су ефекти које може имати […]

Студенти Правног факултета посјетили Агенцију за безбједност хране Босне и Херцеговине

23. јануар 2020.

Студенти Правног факултета Свеучилишта у Мостару који похађају колегиј “Право заштите потрошача”, предвођени проф.др. Марком Бевандом, посјетили су 22. јануара 2020. године Агенцију за безбједност хране Босне и Херцеговине. Кроз презентацију и разговор студенти су упознати са улогом и надлежностима Агенције у процесу заштите здравља и интереса потрошача у Босни и Херцеговини. Посебан је акценат […]

Директор Агенције присуствовао свечаном отварању нове фабрике Сарајевског кисељака

21. јануар 2020.

Др.сци. Џемил Хајрић, директор Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине и Амела Исић, предсједница Комисије за признавање природних минералних и природних изворских вода у Босни и Херцеговини присуствовали су 21. јануара 2020. године свечаности отварања нове фабрике Сарајевског кисељака која је одржана у Крешеву. Инвестицијом у изградњу нове фабрике на површини од 30.000 m² […]

EFSA и ECDC: Salmonella најчешћи узрочник обољења узрокованих храном у ЕУ

15. јануар 2020.

Salmonella је узрочник сваке треће епидемије повезане са храном пријављене у земљама Европске уније у 2018. години. То је један од закључака годишњег извјештаја Европске агенције за безбједност хране (EFSA) и Европског центра за превенцију и контролу болести (ECDC) који садржи информације о трендовима и узрочницима зооноза. У 2018. години, земље ЕУ пријавиле су 5 […]

Афричка куга свиња: Рана детекција кључна за сузбијање болести

15. јануар 2020.

Сходно закључцима процјене ризика коју је спровела Европска агенција за безбједност хране (EFSA), унапрјеђење надзора, комуникација и сарадња су кључни фактори за контролу ширења афричке куге свиња у Европи. На захтјев Европске комисије, EFSA је спровела процјену ризика од ширења наведене болести у Југоисточној Европи. Процијењена је могућност ширења болести на подручју Албаније, Босне и […]