Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине подржава произвођаче челићке јагоде који су започели припрему за подношење захтјева за регистрацију овог производа ознаком географског поријекла. На састанку са произвођачима челићке јагоде, Адмиром Хрустановићем, начелником Општине Челић и представницима невладиног сектора, који је одржан 1. октобра 2025. године, др Драган Брењо, шеф Одсјека за сертификацију и означавање хране у Агенцији за безбједност хране Босне и Херцеговине, презентовао је предности и процедуру регистрације ознака географског поријекла прехрамбених производа.
Челићка јагода углавном се узгаја у контролисаним условима на 100 ха површине на подручју истоимене општине, те посједује специфичне карактеристике и повезаност са геогрфским подручјем које је неопходно доказати кроз произвођачку спецификацију, што је један од предуслова за подношење захтјева за регистрацију ознаке географског поријекла.
Поступак регистрације ознака географског поријекла, у складу са Правилником о системима квалитета за прехрамбене производе, покреће се подношењем захтјевом, који се подноси Агенцији за безбједност хране Босне и Херцеговине.
Регистрацијом ознаке еографског поријекла „Ливањског сира“ на нивоу Европске уније, Босна и Херцеговина је у новембру 2024. године постала прва земља у процесу приступања ЕУ из нашег региона која има прехрамбени производ уписан у регистар ознака географског поријекла Европске уније. Осим тога, на нивоу ЕУ је за још два производа из Босне и Херцеговине, посредством Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине, поднесен захтјев за регистрацију ознаке поријекла, и то за „Екстра дјевичанско маслиново уље Херцеговине“ и „Гатачки кајмак из мјешине“.