Препоруке потрошачима за превенцију COVID-19

Сходно мишљењу Европске агенције за безбједност хране (European Food Safety Authority, EFSA), као и националних надлежних органа за безбједност хране у Европи и свијету, досад нема доказа да је храна вјероватни извор или пут преноса вируса који је узроковао пандемију коронавируса COVID-19. С обзиром на свакодневни контакт са храном, многи потрошачи заинтересовани су и за додатне мјере предострожности које могу самостално да предузму како би заштитили своје здравље и здравље својих најближих. Зато смо, на основу тренутно доступних научних сазнања, припремили одговоре на нека практична питања из области безбједности хране у контексту пандемије COVID-19.

Можемо ли да се разболимо ако конзумирамо храну која је била изложена вирусу 2019-nCоV?

Тренутно нема научно заснованих доказа који би сугерисали да вирусом 2019-nCoV можемо да се заразимо кроз дигестивни тракт. Међутим, могућност инфекције респираторног тракта приликом жвакању потенцијално контаминиране хране не може се у потпуности искључити. Зато, ако имате симптоме COVID-19 обавезно избјегавајте руковање храном и припрему хране за друге.

Да ли вирус може да се уклони са воћа и поврћа и на који начин?

Неопходно је да се воће и поврће, након набавке, прије јела или кухања, добро опере чистом водом. Ни у којем случају не користите дезинфицијенсе или детерџенте, јер они могу бити токсични ако се добро не исперу. Након прања чистом водом, брисање воћа и поврћа папирним убрусом довољно је да би се уклониле могуће вирусне честице. Посебно се овакво поступање препоручује ако ће се воће и поврће јести у свјежем стању. Није неопходно да се користи алкохолно сирће да би се очистило воће и поврће.

Могу ли да једем воће и поврће у свјежем стању? Да ли поврће морам да скувам прије конзумације?

Као што је речено у одговору на претходно питање, веома је значајно да се воће и поврће опере чистом водом. Ако желите, нпр. јабуке и крушке можете и да огулите.
Кување поврћа у трајању од четири минуте на просјечној температури од 63°C довољно је да би се уништили сви потенцијално присутни вируси. Нема сврхе „прекувавати“ храну, осим ако је тако предвиђено рецептом или то радите јер вам је тако укусније. Прање свјежег поврћа чистом водом довољно је да би се редуцирао ризик од преноса вируса унакрсном контаминацијом (нпр. ризик од преноса вируса на воће и поврће са руку).

Како поступати са паковањима хране?

Паковања хране могу се контаминирати онечишћеним рукама. Иако вирус 2019-nCoV не може да преживи на отвореном простору дуже од три часа, можете превентивно да очистите паковање влажном крпом или убрусом за једнократну употребу. Кад год је могуће, прехрамбеним производима који се похрањују у фрижидеру, уклоните вањско паковање. Обавезно оперите руке прије и након описаних поступака.
Кориштење алкохолног сирћета може да буде сврсисходно када је ријеч о одређеним бактеријама, али истраживања су показала да је неефикасно за уклањање вируса који су резистентнији.

Може ли 2019-nCoV да се пренесе на храну са радних површина?

Истраживања која су спроведена у условима који се битно разликују од кућних услова показала су да вирус може ода опстане на инертним површинама у различитим временским периодима. На пластици и нерђајућем челику може да опстане до 72 часа. У експерименталним условима, на картону вирус може да преживи до 24 часа. Ризик од доласка у контакт са вирусом услијед руковања предметима контаминираним од стране клицоноше теоретски не може да се искључи, али тај ризик није висок. Зато је важно да се придржавате одређених правила: не додирујте лице рукама за вријеме куповине хране, перите руке одмах по доласку кући и обришите сва паковања хране влажним папирним убрусом.

Који је најбољи начин за чишћење потенцијално контаминираних површина?

Потенцијално контаминиране радне површине можете да очистите како бисте уклонили све трагове вируса. Нпр. 70-процентни алкохол је веома ефикасан за дезинфекцију штека на вратима или тастатура за компјутер. Ако користите варикину, будите веома опрезни јер је изузетно оксидативна и може да нагризе кожу, имукозне мембране те друге материјале. С обзиром да је телефон често у директном контакту са вашим рукама и лицем, он може да буде главни вектор за пренос вируса. Екран мобилног телефона можете да дезинфикујете помоћу марамица за дезинфекцију или папирних убруса натопљених алкохолом.

Да ли домаће животиње могу да се разболе од COVID-19 и да заразе човјека?

Тренутно нема доказа да домаће животиње или храна произведена од истих има улогу у преносу вируса који узрокује COVID-19. Трансмисија путем хране могућа је једино ако је храна контаминирана од стране болесника или инфициране особе која је претходно додиривала храну прљавим рукама те путем инфективних капљица излучених кашљањем и кихањем.