Директор Агенције присуствовао скупу одржаном поводом предсједавања Републике Чешке Савјетом ЕУ

На позив Амбасаде Републике Чешке у Босни и Херцеговини, др.сци. Џемил Хајрић, директор Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине, учествовао је на скупу организoваном у поводу предсједавања Републике Чешке Савјетом Европске уније, који је одржан 22. септембра 2022. године у Мостару.

На скупу је промовисан један од циљева развојне сарадње у Босни и Херцеговини којим се посебно доприноси процесу интеграције Босне и Херцеговине у Европску унију, а то је „Безбједнија храна: одговорна пољопривреда, ветеринарске и санитарне лабораторије и инспекторати“.

Том приликом директор Хајрић захвалио је Њ.Е. Ивани Хлавсовој, амбасадорици Републике Чешке у Босни и Херцеговини на досадашњој подршци Владе Републике Чешке институцијама у систему безбједности хране у Босни и Херцеговини.

Посебно је нагласио значај пројекта „Унапрјеђење система безбједности хране у Босни и Херцеговини“ који је финансиран средствима Владе Републике Чешке, а имплементиран од стране Чешке развојне агенције. Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине, у сарадњи са надлежним органима ентитета и Брчко дистрикта БиХ, била је корисник пројекта у дијелу који се односи на подршку успостављању пилот система за контролу адитива у храни. Пројекат је био у потпуности усклађен са препорукама Европске комисије за област безбједности хране.