Директор Агенције присуствовао церемонији додјеле сертификата “узгојено без употребе антибиотика”

Др.сци. Санин Танковић, директор Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине, присуствовао је церемонији организованој поводом додјеле сертификата “узгојено без употребе антибиотика” (˝аntibiotic free˝ ) компанији Перутнина Птуј, која је одржана 2. јула 2025. године у Сарајеву.

Наведенa сертификација, коју је спровело акредитовано сертификационо тијело, подразумијева да је контролама установљено да се кроз цјелокупан ланац и све фазе производње и прераде води системско праћење које обезбјеђује да ни у једном од корака производње нису кориштени антибиотици. Сврха спровођења поступка ˝аntibiotic free˝ сертификације је праћење и провјеравање присуства антибиотика у храни, води и стељи кроз цијели узгојни циклус засновано на јасно утврђеним принципима сљедивости и транспарентности.

Прекомјерна употреба антибиотика утиче на појаву и ширење антимикробне резистенције (АМР), која представља главну глобалну пријетњу за јавно здравље, те узрокује забринутост за здравље људи и животиња. Утиче на безбједност хране и безбједно снабдијевање храном, као и на економски просперитет милиона породичних пољопривредних газдинстава.

Антимикробна резистенција односи се на способност микроорганизама да развију отпорност на антимикробна средства, као што су антибиотици. Настаје као резултат адаптације микроорганизама на вањске утицаје, а на то утичу различити фактори, као што су:

  • Недостаци у регулисању и контроли употребе,
  • Недостатак свијести о најбољим праксама, који доводи до непримјерене и прекомјерне употребе,
  • Кориштење антибиотика, не само као лијекова, него и као поспјешивача раста код животиња,
  • Приватна продаја путем интернета која чини кривотворене антимикробне лијекове или неквалитетне антимикробне лијекове лако доступним за ширу употребу.

Због антимикробне резистенције, лијекови који су служили за ефикасно третирање болести постали су мање ефикасни или чак бескорисни, што доводи до смањења способности за успјешно третирање инфекција, повећања морталитета, чешћих и дуготрајнијих обољења и губитака у пољопривредној производњи.