Директор Агенције учествовао на конференцији о безбједности хране и одрживости производње „FOODCOOLTOUR“

Заједно са више од 300 представника надлежних институција, експерата из региона и Европе те представника академске заједнице и прехрамбене индустрије, др.сци. Санин Танковић, директор Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине, учествовао је на конференцији о безбједности хране и одрживости производње „FOODCOOLTOUR“ која је одржана 7. и 8. маја 2025. године у Осијеку.

Кроз стручне панел дискусије са водећим именима из европских и свјетских институција, на конференцији су разматране актуелне теме, као што су прехрамбена безбједност у геополитичком контексту, дефорестација, смањења отпада од хране, нова храна и додаци исхрани.

Захваливши на позиву Крунославу Каралићу, в.д. директора Хрватске агенције за пољопривреду и храну, директор Танковић је са менаџментом ХАПИХ-а разговарао о унапређењу сарадње са Агенцијом за безбједност хране Босне и Херцеговине, посебно у области процјене ризика, јачања научних и техничких капацитета и комуникације ризика. На маргинама конференције, директор Агенције одржао је консултације са представницима надлежних институција за безбједност хране из земаља у нашем региону.

„Производња хране питање је националне безбједности и стратешки ресурс који директно обликује стабилност и самодостатност државе“, истакао је на отварању скупа Гордан Јандроковић, предсједник Хрватског сабора, те додао да питање самодостатности постаје још важније, посебно у свијетлу глобалних догађаја и најновијих међународних сукоба.

Конференција је организована уз подршку Европске агенције за безбједност хране (ЕFSА), Европске комисије (ЕК) и Организације за пољопривреду и храну УН (FАО), а под покровитељством Министарства пољопривреде, шумарства и рибарства, Министарства здравства, Министарства заштите околиша и зелене транзиције те Осјечко-барањске жупаније.