ЕУ: Смањен број пријављених случајева зооноза и епидемија узрокованих храном у 2020. години

Кампилобактериоза је најчешће пријављена зооноза у Европској унији у 2020. години са 120 946 случајева. У 2019. години пријављено је 220 000 случајева. На другом мјесту је салмонелоза за коју је пријављено 52 072 обољелих, док је у години раније било 88 000 пријављених случајева обољења. Број пријављених епидемија узрокованих храном такође је у паду, и то за 47%. Ови подаци засновани су на годишњем извјештају о зоонозама за 2020. годину, који су објавили Европска агенција за безбједност хране (ЕFSА) и Европски центар за превенцију и контролу болести (ЕCDC).

Експерти су потврдили да је на значајан пад броја пријављених зоонотских болести код људи у Европи утицала пандемија COVID-19, и то у распону од 7 – 53%, у зависности од тога о којој пријављеној болести и епидемији се ради.

Могући фактори који утичу на велики пад броја пријављених случајева укључују промјене односа према здрављу, ограничења или забране путовања и окупљања, затварање ресторана, карантену, изолацију и друге мјере, попут кориштења маске, физичке дистанце и дезинфекције руку.

Листериоза и инфекције вирусом Западног Нила спадају у болести са највећим бројем смртних случајева и хоспитализација, а највише инфекција вирусом Западног Нила у 2020. години пријављено је у Грчкој, Шпанији и Италији.

Извјештај о зоонозама у ЕУ у 2020. години доступан је на сљедећем линку:

https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/6971