Заједничка кампања земаља чланица ЕУ и ЕFSА-е „ЕУ бира безбједну храну“

Каква је разлика између ознаке „употребљиво до“ и „најбоље употријебити до“ на декларацијама хране? Постоје ли правила хигијене којих бисмо се требали придржавати како би наше породице биле сигурне? Да ли требамо бити забринути због прехрамбених адитива? То су нека од питања европских потрошача на која одговара кампања „ЕУ бира безбједну храну“ (#EUChooseSafeFood), и то кроз објашњавање науке која стоји иза безбједности хране у Европској унији. На основу успјешне прве фазе, друга година кампање обухватила је низ нових тема.

Циљ кампање је помоћи потрошачима у доношењу информисане одлуке приликом свакодневног избора хране. Кампања обухвата све земље чланице ЕУ и нуди потрошачима практичне и прихватљиве информације за куповину и конзумацију хране – од подршке у тумачењу декларација и разумијевању адитива до савјета за припрему и чување хране. У недавно покренутој другој години кампање потрошачима су доступне нове информације о здрављу биља, новој храни и додацима исхрани.

Веб сајт који је саставни дио кампање доступан је на званичним језицима свих земаља ЕУ (https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/).

Европљани у доби од 25-45 година су циљна група кампање којом ће бити представљен и допринос Европске агенције за безбједност хране легислативи ЕУ којa штити потрошаче и цијели прехрамбени ланац.

Систем безбједности хране у Европској унији заснива се на научним савјетима које пружа ЕFSА у сарадњи са националним органима надлежним за безбједност хране широм Европе.

Европски потрошачи су међу најзаштићенијим и најинформисанијим у свијету у погледу ризика поријеклом из хране. Захваљујући систему безбједности хране ЕУ, сваки европски грађанин има право да зна како се храна коју конзумира производи, обрађује, пакује, означава и продаје.