Информативна кампања „Зауставите афричку свињску кугу“

Са готово четири милиона тона извоза годишње, Европска унија је највећи извозник свињетине и производа од свињетине у свијету, због чега је ово једна од најважнијих привредних дјелатности у пољопривредном сектору. Узгој свиња остварује 8,8% укупне производње пољопривредног сектора у 27 чланица ЕУ. Потражња за свињетином на глобалном нивоу је у порасту, што би могло водити порасту производње у Европи.

Међутим, свињогојство се суочава са афричком свињском кугом, озбиљном пријетњом која би могла узроковати значајну економску штету, како на нивоу појединачних држава, тако и на територији цијеле Европе.

Шта је афричка свињска куга?

Афричка свињска куга (АСК) је контагиозна вирусна заразна болест која погађа домаће и дивље свиње. Вирус је безопасан за људе, али је у многим земљама изазвао економски поремећај. Кина се, на примјер, суочава са значајним проблемима у пољопривредном сектору због неколико епидемија у земљи. Понекад је потребно и неколико година да се болест искоријени.

Тренутно не постоје вакцине нити лијекови за АСК, тако да у случају избијања епидемије може услиједити ерадикација великог броја домаћих и дивљих свиња у захваћеном подручју.

Број случајева епидемије АСК је порастао током година, а у вријеме писања овог текста, болест је присутна у 13 европских држава (Белгија, Бугарска, Естонија, Грчка, Мађарска, Латвија, Литванија, Молдавија, Пољска, Румунија, Србија, Словачка и Украјина).

Подручја захваћена вирусом АСК изложена су значајним финансијским губицима због ограничења на извоз меса, док смањење броја дивљих свиња изазвано вирусом може имати негативан утјецај на активности у локалним шумама.

Босна и Херцеговина је, на основу процјене ризика коју је извршила Европска агенција за безбједност хране (ЕFSА) идентификована као ризична због близине одређеним земљама у којима је присутна афричка свињска куга те је укључена у информативну кампању заједно са још осам земаља из овог дијела Европе (Албанија, Хрватска, Грчка, Косово*, Црна Гора, Сјеверна Македонија, Србија и Словенија).

Откривање, превенција, пријављивање

С обзиром на то да епидемија АСК може имати разорне посљедице, откривање, превенција и пријављивање су кључни за сузбијање ове смртоносне болести.

Кампања „Зауставите афричку свињску кугу“ усмјерена је на јачање свијести и пружање општих информација о АСК које су намијењене фармерима, ловцима и широј јавности.

Кампању можете да подржите кроз преузимање и дисеминацију информативних чланака, инфо графика и постера који су доступни на сљедећем линку:

https://www.efsa.europa.eu/stopASF/#/rs/