Конференција „Сертификацијом до успјеха!“

У организацији Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине и Америчке агенције за међународни развој (USAID) 07. априла 2021. године одржана је онлајн конференција „Сертификацијом до успјеха! Стјецање географских ознака за пољопривредне производе Босне и Херцеговине“ на којој је учествовало више од 70 представника удружења произвођача, субјеката у пословању с храном, институција и међународних пројеката. Конференција је одржана у оквиру пројекта „Развој одрживог туризма у БиХ“ за чију је имплементацију задужен USAID.

На конференцији је, између осталог, истакнуто да су ознаке географског поријекла један од најлакших начина да туристи сазнају за одређену земљу, те да индустрија туризма глобално има велику корист од сертификованих производа, јер су ти производи значајан дио туристичке понуде.

Уводним обраћањима конференцију су отворили др.сци. Џемил Хајрић, директор Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине и Феђа Беговић, представник USAID.

„Прехрамбени производи који носе ознаку географског поријекла на тржишту спадају у прехрамбене производе више цјеновне категорије. Ознаке географског поријекла помажу домаћим произвођачима у подизању квалитете њихових производа, те доприносе стварању идентитета и препознатљивости производа на домаћем и међународном тржишту“, истакнуо је у свом обраћању директор Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине. Позвао је све који су заинтересовани за регистрацију ознака поријекла, географског поријекла и гарантовано традиционалног специјалитета да приступе процесу стјецања наведених ознака у којем ће имати одговарајућу подршку Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине.

Др.сци. Драган Брењо, шеф Одсјека за цертификацију и означавање хране  у Агенцији за безбједност хране БиХ дао је учесницима конференције информације о начину и поступку стјецања ознаке географског поријекла. Објаснио је развој политике квалитета Европске уније, начин њезиног  транспоновања у правни оквир и имплементације у Босни и Херцеговини. Истакнуо је да су три прехрамбена производа у Босни и  Херцеговини добила рјешења о регистрацији ознаке географског поријекла (Ливањски сир, Невесињски кромпир и Височка печеница), а један производ је добио рјешење о регистрацији ознаке поријекла (Ливањски изворни сир).

Учесницима конференције такође су представљене активности међународних пројеката, те доступни механизми подршке који могу помоћи удружењима заинтересованим за регистрацију ознаке географског поријекла прехрамбених прозвода, а са представницима појединих  институција и удружења из сусједне Србије и Хрватске размијењена су мишљења и искуства о могућностима повезивања производа са међународним тржиштима и побољшаним каналима продаје.

Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине, у сарадњи са надлежним органима ентитета и Брчко дистрикта БиХ и уз подршку Савјета министара Босне и Херцеговине успоставила је правни оквир за регистрацију ознака поријекла, географског поријекла и гарантовано традиционалног специјалитета. У сарадњи са Европском комисијом, кроз  IPA 2018 Твининг пројекат „Подршка ЕУ изградњи капацитета и поступном усклађивању са правном стечевином ЕУ у сектору безбједности хране у Босни и Херцеговини“ спроводе се активности на имплементацији прописа у наведеној области.