Међународна конференција „Безбједност хране: наука у акцији“

Како синтетичке хемикалије (PFАS) утичу на околиш и храну? Шта су замјене за месо на бази биљних протеина? Инсекти, макро- и микро алге као нови протеински извори. Које су мјере ефикасне у превенцији норовируса у храни? Какво је повјерење грађана Босне и Херцеговине у јавни сектор и који су међународни фондови доступни за развој научне сарадње у Босни и Херцеговини и региону? Како наука и координисана комуникација утичу на перцепцију грађана о безбједности хране?

О овим, али и бројним другим актуелним темама, разговарат ће експерти из Босне и Херцеговине, земаља из региона и представници Свјетске здравствене организације (WHО), Организације за храну и пољопривреду УН (FАО) и Европске агенције за безбједност хране (ЕFSА) на међународној конференцији “Безбједност хране: наука у акцији”, која ће бити одржана 3. и 4. јуна 2025. године у Мостару.

Поводом Свјетског дана безбједности хране, конференцију је организовала Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине у сарадњи са Канцеларијом Свјетске здравствене организације у Босни и Херцеговини и уз подршку Европске агенције за безбједност хране.

Обиљежавањем Свјетског дана безбједности хране жели се усмјерити пажња јавности на значај безбједности хране за здравље људи и економију. Циљ је подстакнути активности које ће помоћи у превенцији, откривању и управљању ризицима поријеклом из хране те дати допринос здрављу људи, пољопривреди, приступу тржишту, туризму, економском напретку и одрживом развоју.

Темом „Безбједност хране: наука у акцији“ истиче се кључна улога науке у обезбјеђивању кредибилитета и поузданости смјерница и савјета за безбједност хране које користе владе, прехрамбена индустрија и потрошачи. Ова тема нас додатно подсјећа да храна може бити безбједна само ако се смјернице и савјети преточе у акцију.