Одржана обука о принципима и техникама узорковања хране у сврху службене контроле

У организацији Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине, у Мостару је 8. и 9. фебруара 2023. године одржана „Обука о принципима и техникама узорковања хране у сврху службене контроле“. Обуци су присуствовали инспектори за храну, ветеринарски, санитарни и пољопривредни инспектори са свих административних нивоа у Босни и Херцеговини.

Експерти из Италије и Мађарске представили су правни оквир и методе које се примјењују у земљама Европске уније за узорковање и лабораторијске анализе микробиолошких параметара у храни и храни за животиње. Инспектори из Босне и Херцеговине размијенили су са предавачима практична искуства у вези са узорковањем хране и хране за животиње у сврху службене контроле, укључујући врсту и величину узорка, а разговарано је и о могућим погрешкама приликом узорковања хране.

Учесницима обуке представљен је и правни оквир, као и искуства земаља ЕУ која се односе на методе узорковања хране у сврху службене контроле резидуа пестицида, контаминаната и генетички модификованих организама у храни и храни за животиње.

Обука је организована у склопу ИПА Твининг пројекта „Подршка ЕУ изградњи капацитета и постепеном усклађивању са правном стечевином ЕУ у сектору безбједности хране у Босни и Херцеговини“.