Одржан састанак о изради приједлога измјена и допуна Закона о храни

У организацији Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине у Мостару је 01. априла 2021. године одржан састанак на којем је разговарано о могућностима подршке раду Интерресорне радне групе за израду приједлога измјене и допуне Закона о храни, Закона о ветеринарству и Закона о пољопривреди, исхрани и руралном развоју коју је формирало Министарство спољне трговине и економских односа Босне и Херцеговине.

На састанку су, поред др.сци. Џемила Хајрића, директора Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине, учествовали Душан Нешковић, предсједавајући Интерресорне радне групе за израду приједлога измјене и допуне Закона о храни, Закона о ветеринарству и Закона о пољопривреди, исхрани и руралном развоју, Јургита Савицкаите, резидентни савјетник за IPА 2018 Твининг пројекат „Подршка ЕУ изградњи капацитета и поступном усклађивању са правном стечевином ЕУ у сектору безбједности хране у Босни и Херцеговини“ и Фахро Белко, асистент резидентног савјетника.

Учесници састанка разматрали су могућности подршке изради приједлога измјена и допуна Закона о храни кроз компоненту IPА 2018 Твининг пројекта која се односи на ревизију легислативе у области безбједности хране у Босни и Херцеговини и њезино поступно усклађивање са правном стечевином Европске уније (EU Acquis).

Твининг пројекат “Подршка ЕУ изградњи капацитета и поступном усклађивању у сектору сигурности хране у Босни и Херцеговини са правном стечевином ЕУфинансира се средствима ЕУ у износу од 1,5 милиона евра, а спроводи га конзорциј који предводи Литванија са својим партнерима из Италије и Мађарске.