Одржан састанак федералне министрице образовања и науке и директора Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине

Проф. др. Јасна Дураковић, федерална министрица образовања и науке и др.сци. Џемил Хајрић, директор Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине одржали су данас у Мостару састанак на којем је разговарано о сарадњи двију институција.

С обзиром да је Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине обавезна пружати научне савјете, те научну и техничку подршку законодавству и политици Босне и Херцеговине у свим областима које имају директан или индиректан утицај на безбједност хране и хране за животиње, саговорници су размијенили мишљења о модалитетима сарадње.

Министрица Дураковић је истакла да су неопходне заједничке активности које је у предстојећем периоду потребно реализовати у складу са одредбама Закона о генетички модификованим организмима.

Наиме, ентитетска министарства науке, уз сагласност органа ентитета, кантона и Брчко Дистрикта БиХ надлежних за области пољопривреде, шумарства и водопривреде и мишљења осталих надлежних органа, надлежна су за ограничену употребу генетички модификованих организама у контролисаним затвореним системима. Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине, у свом дијелу надлежности прописаних Законом о ГМО и подзаконским актима, успјешно је уредила систем издавања одобрења за стављање на тржиште генетички модификоване хране за животиње.

„Била ми је част и задовољство подијелити наша искуства у имплементацији Закона о ГМО са федералном министрицом образовања и науке. Обезбјеђење високог нивоа заштите живота и здравља људи, животиња и околиша, уз истовремено дјелотворно функционисање тржишта Босне и Херцеговине је смисао и сврха рада Агенције. Стога настојимо одржавати и развијати сарадњу са свим институцијама које, у складу са важећим прописима, имају улогу у систему безбједности хране у Босни и Херцеговини“, изјавио је након састанка др.сци Џемил Хајрић, директор Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине.

На састанку је разговарано и о другим актуелним темама из области науке и биотехнологије, а исказан је обострани интерес за унапређење сарадње двију институција.