Представницима Општине Фојница презентоване предности регистрације ознака прехрамбених производа

Значај ознака поријекла, географског поријекла и гарантовано традиционалног специјалитета за пољопривредне произвођаче и локалну заједницу био је кључна тема састанка службеника Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине са Сабахудином Клисуром, начелником Општине Фојница. Састанку који је одржан 2. септембра 2021. године у Фојници уиме Агенције су присуствовали др.сци. Драган Брењо, шеф Одсјека за цертификацију и означавање хране и Маида Мујкић, стручни савјетник за координацију са надлежним органима.

Након што им је презентован утјецај регистрације ознака поријекла, географског поријекла и гарантовано традиционалног специјалитета прехрамбених производа на профитабилност, конкурентност и одрживост пољопривредне производње, представници Општине Фојница исказали су интерес за покретање активности заштите традиционалних прехрамбених производа у складу са одредбама Правилника о системима квалитета за прехрамбене производе („Службени гласник БиХ“, број 90/18), који је Савјет министара Босне и Херцеговине донио на приједлог Агенције у сарадњи са надлежним органима ентитета и Брчко дистрикта БиХ.

Договорено је да ће Општина Фојница у сарадњи са удружењима пољопривредних произвођача, по методологији коју припреми Агенција, урадити инвентар традиционалних производа са подручја ове локалне заједнице, који имају потенцијал за стјецање једне од заштићених ознака прехрамбених производа.

Како би се потакнуо развој пољопривреде на подручју Фојнице, Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине, у складу са својим надлежностима, пружит ће потребну стручну и техничку подршку у процесу мапирања и регистрације производа, који имају потенцијал за стјецање ознака поријекла, географског поријекла и гарантирано традиционалног специјалитета прехрамбених производа са овог подручја у складу са условима прописаним Правилником о системима квалитета за прехрамбене производе.