На Свјетски дан пчела, 20. мај 2025. године, одржана је централна презентација заштићене ознаке географског поријекла производа „Мајевички мед“ и стручни скуп на тему система квалитета заштићених прехрамбених производа као алата за стварање идентитета и препознатљивости производа и давања додатних вриједности истима. Свечаност је одржана у Центру за културу и информисање у Лопарама.
„Мајевички мед – липа, цвијетни, мијешани и медљиковац“ од 2024. године уписан је у регистар заштићених ознака географског поријекла у Агенцији за безбједност хране Босне и Херцеговине. То је ознака у коју су инкорпорисани сви значајни аспекти за један прехрамбени производ – квалитет, добра пракса, искуство, традиција, специфичност географског подручја, а све су то релевантни експерти представили заинтересованим странама на скупу у Лопарама.
Промоцији су присуствовали представници општина и градова из мајевичког региона, те представници ресорних министарстава и пчеларских удружења, а учесници стручног дијела панела, који је моделирала мр. сци. Селма Кунић, били су др. сци. Драган Брењо, уиме Агенције за безбједност хране БиХ, мр. прим. микро. Сајма Хуремовић, директорица ЈУ Ветеринарски завод ТК Тузла, Ненад Новаковић, директор овлашћеног сертификационог тијела ОЦС из Суботице и Тијана Михић Аћимовић, професионална пчеларка из Зворника и произвођачица сертификованог „Мајевичког меда“.
Промоцију и централни стручни скуп организовали су Пчеларско друштво „Нектар“ Тузла, УП „Угљевичка кошница“ Угљевик и УП „Златна кошница“ Лопаре под покровитељством начелника општине Лопаре Раде Савића и „Мајевичке куће“ Лопаре.
Овај процес представља један у низу корака ка очувању традиције и јачања развоја локалних прехрамбених производа које подржава Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине.