Представљен Водич за безбједно руковање храном у угоститељству и авантуристичком туризму

Водич за безбједно руковање храном у угоститељству и авантуристичком туризму, чији је циљ обезбјеђивање адекватних здравствених и безбједносних стандарда за грађане и посјетитоце Босне и Херцеговине, представљен је 13. децембра 2021. године, у организацији Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине и Америчке агенције за међународни развој (USAID), у Сарајеву. Водич може служити као подсјетник и водиља свима који се баве припремом и послуживањем хране за унапрјеђење знања о безбједности хране, те основним принципима хигијене хране.

“Ово је врло важан водич намијењен свим угоститељима и онима који пружају овакве услуге. Водич је у складу са нашим законодавним оквиром и базиран је на њему. Овакви документи поједностављују процесе израде, припреме и послуживања хране у угоститељским објектима. Примјеном оваквог документа снижава се ризик за људе који конзумирају храну припремљену у угоститељским објектима”, изјавио је др.сци. Џемил Хајрић, директор Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине.

Карл Вурстер, директор Канцеларије за економски развој USAID у БиХ истакaо је да је USAID поносан на партнерство сa Агенцијом за безбједност хране БиХ на важној иницијативи за безбједност хране која ће заштитити здравље грађана, посјетилаца и туриста широм БиХ. „Водич за безбједно руковање храном, уз плакате, евиденцијске листе и онлине курсеве доступне на USAID Turizam Academy ће изградити капацитете туристичког сектора БиХ да адресира уобичајене пропусте и научи принципе који се односе на безбједност хране у туристичким установама,” изјавио је Wурстер.

Представници субјеката у пословању са храном који су присуствовали скупу такође су изразили задовољство што им је доступан овакав водич који даје практичне савјете и препоруке. “Сигуран сам да ће овај водич дати велики допринос и да ће помоћи да се хранимо безбједно и осјећамо безбједније. БиХ је гастрономска земља у којој се много улаже у храну и угоститељство,“ изјавио је Неџад Биберовић, представник МБА Центар Сарајево/Ресторани Слатко и Слано.

На основу Водича за безбједно руковање храном у угоститељству и авантуристичком туризму, Агенција за безбједност хране БиХ и USAID-ов Пројекат развоја одрживог туризма у БиХ (Туризам) развили су низ онлajн курсева на Turizam Academy, намјенски креираној онлajн едукативној платформи за туристичку индустрију (www.academy.turizambih.ba).