Свјетски дан безбједности хране

Уз слоган “Стандарди за храну чувају животе”, 7. јуна се широм свијета обиљежава Свјетски дан безбједности хране.

Поводом Свјетског дана безбједности хране, Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине организовала је “Дан отворених врата” и тематска предавања за студенте Агрономског и прехрамбено-технолошког факултета Свеучилишта у Мостару и Агромедитеранског факултета Универзитета „Џемал Биједић”. Студентима су представљене кључне активности Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине, укључујући усаглашавање прописа о храни у Босни и Херцеговини са правном тековином ЕУ, истраживања, пројекте и могућности стручног усавршавања младих научника из Босне и Херцеговине.

Свјетском дану безбједности хране посвећена је и тематска дискусија на XXXIV. сједници Управног одбора Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине.

Тема Свјетског дана безбједности хране 2023. подудара се са 60. годишњицом Комисије Codex Alimentarius, интернационалног тијела за израду и доношење стандарда о храни, које су 1963. године успоставили Организација за храну и пољопривреду (FАО) и Свјетска здравствена организација (WHО). Ова тема изабрана је како би потакнула заговорнике безбједности хране широм свијета да се фокусирају на значај имплементације стандарда о храни у свим фазама производње хране – од поља до стола.

Стандарди о храни представљају основ за безбједност и квалитет хране. Између осталог, стандарди пружају субјектима у пословању са храном смјернице за добру хигијенску праксу, дефинишу максимално дозвољене количине за контаминанте и адитиве у храни и максимално дозвољене нивое остатака пестицида и ветеринарских лијекова у храни те омогућавају потрошачима информације о саставу, алергенима и нутритивној вриједности хране.

Безбједност хране није само кључна компонента безбједног снабдјевања храном, него има пресудну улогу у превенцији болести које се преносе храном. Према процјенама WHО и FАО, на глобалном нивоу 420 000 људи годишње умире, а 600 милиона се разболијева од различитих болести које се преносе храном.