Службене контроле прехрамбених производа заштићених ознакама поријекла, географског поријекла и гарантовано традиционалног специјалитета након стављања на тржиште

Радионица о службеним контролама прехрамбених производа заштићених ознакама поријекла, географског поријекла и гарантовано традиционалног специјалитета након стављања на тржиште одржана је 15. и 16. марта 2023. године у Ливну у организацији Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине. Радионица је организована у склопу ИПА Тwиннинг пројекта „Подршка ЕУ изградњи капацитета и постепеном усклађивању са правном стечевином ЕУ у сектору безбједности хране у Босни и Херцеговини“.

На радионици су учествовали представници надлежних инспекцијских органа у Босни и Херцеговини, овлаштених цертификацијских тијела и удружења, која су заштитила своје производе једном од заштићених ознака у Босни и Херцеговини.

Предавачи из Републике Италије презентовали су на радионици принципе планирања и спровођења службених контрола производа са заштићеним ознакама, те су са представницима надлежних инспекцијских органа у Босни и Херцеговини размијенили искуства у вези са различитостима и специфичностима, које је потребно узети у обзир приликом службених контрола наведених производа. У склопу радионице разматране су могућности за међународну сарадњу на заштити и превенирању кривотворења и погрешног означавања заштићених производа. Учесници радионице посјетили су Мљекару Пуђа, чланицу удружења које је заштитило Ливањски сир ознаком географског поријекла.

У складу са одредбама Правилника о системима квалитета за прехрамбене производе, надлежни инспекцијски органи спроводе службене контроле производње и промета прехрамбених производа са ознакама поријекла, географског поријекла и гарантовано традиционалног специјалитета хране, а овлаштена тијела за оцјењивање усаглашености спроводе провјеру усаглашености са спецификацијом производа.