У Босни и Херцеговини први пут спроведено истраживање Евробарометра о безбједности хране

Посљедње истраживање Евробарометра о безбједности хране проширено је на свих седам земаља у процесу приступања Европској унији, а по први пут у овом истраживању учествовали су грађани Босне и Херцеговине.

„Изузетно смо задовољни што смо по први пут укључили свих седам претприступних земаља у истраживање Евробарометра о безбједности хране. Наша сарадња у области комуникације са партнерима у земљама Европске уније и претприступним земљама остварује корист од генерисања увида кроз друштвена истраживања, као што је Евробарометар. Можемо боље разумјети забринутост и потребе грађана те учинити нашу комуникацију ефикаснијом. Ова сарадња већ доноси плодове кроз кампање које заједно спроводимо, те служи као инпут за наше националне партнере при директној комуникацији са њиховим грађанима“, изјавила је Барбара Галани, шефица Одјељења за комуникације и партнерство у Европској агенцији за безбједност хране (ЕFSА).

Истраживање је спроведено између 31. маја и 25. јуна 2023. године, а обухватило је више од 6.600 испитаника у седам земаља из различитих друштвених и демографских група који су интервјуисани лицем у лице код куц́е или онлајн на свом матерњем језику.

У Босни и Херцеговини су интервјуисана 1003 испитаника, а резултати истраживања показују да је грађанима Босне и Херцеговине приликом куповине хране најважнија цијена (64%), а затим безбједност хране (54%) и окус хране (44%). Цијена хране је била најважнија и грађанима Европске уније (54%), на другом мјесту, с 51% одговора, био им је окус хране, док су безбједност хране и географско поријекло хране добили по 46% одговора. Испитаници су имали могућност да изаберу највише три одговора на ово питање.

Укупно 69% испитаника у Босни и Херцеговини изјавило је да је лично заинтересовано за тему безбједности хране, а 31% њих дало је негативан одговор. Приближан је резултат и на нивоу ЕУ, гдје је 70% испитаника одговорило да је лично заинтересовано за безбједност хране.

Када је ријеч о храни, испитанике из Босне и Херцеговине највише забрињавају сљедеће теме: „тровање храном путем хране или пића који су контаминирани бактеријама, вирусима или паразитима“ (37%), „генетички модификовани састојци у храни или пићу“ (33%) и „адитиви попут боја, конзерванса или појачивача окуса у храни или пићу“ (32%).

Интерактивна мапа с резултатима истраживања доступна је на сљедећем линку:

https://www.efsa.europa.eu/en/corporate/pub/eurobarometer22 

Истраживање Евробарометра о безбједности хране у седам претприступних земаља спроведено је у сарадњи са Генералним директоратом за комуникације Европске комисије.