Додијељена рјешења о регистрацији заштићених ознака за пет традиционалних прехрамбених производа

У периоду од 12.-17. септембра 2024. године, др.сци. Џемил Хајрић, директор Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине са сарадницима уручио је рјешења о регистрацији заштићених ознака за пет традиционалних прехрамбених производа. Рјешења су додијељена представнцима удружења која су поднијела захтјев за регистрацију ознаке. Ради се о сљедећим производима:

  • Семберски купус, Удружења пољопривредних произвођача „Семберски купус“ – ознака географског поријекла

Доношењем рјешења окончани су поступци регистрације наведених производа, што представља резултат заједничког рада у реализацији ове веома значајне активности. Заштићени производи између осталог, припадају прехрамбеним производима више цјеновне категорије, утичу на стварање идентитета на домаћем и интернационалном тржишту, као и на подизање и постизање сталног квалитета прехрамбених производа.

Сходно Правилнику о системима квалитета за прехрамбене производе, у Босни и Херцеговини су регистроване ознаке квалитета за укупно 20 производа, од чега је шест производа регистровано ознаком поријекла, 11 производа ознаком географског поријекла, а три производа ознаком гарантовано традиционалног специјалитета.