Препоруке потрошачима у поплављеним подручјима

Поплаве носе ризик од појаве инфективних обољења због лоших хигијенско-санитарних услова који настају због отежаног водо снабдијевања и неадекватне диспозиције отпадних материја, као и могуће контаминације хране и воде за пиће. Храна и вода за пиће могу бити узроци и преносници низа цријевних заразних обољења који могу попримити епидемијски карактер. Највећем ризику изложене су најосјетљивије популационе скупине – ђеца, старе и болесне особе.

Имајући у виду напријед наведено, потрошачима у циљу заштите здравља савјетујемо сљедеће:

  • Вода за пиће може бити хемијски и микробиолошки контаминирана у подручјима захваћеним поплавама, те се препоручује да се конзумира искључиво вода за коју постоје информације да је сигурна за пиће.
  • Замућену воду или воду која је промијенила боју, као и воду локалних и индивидуалних изворишта (јавне чесме, извори, бунари, итд.) из подручја захваћених поплавама не треба пити, нити користити за припрему хране и личну хигијену.
  • Воду за коју се сумња да је микробиолошки контаминирана треба прокухати (најмање 1 минут) или је дезинфицирати хлорним препаратима. Приликом дезинфекције обавезно се придржавати упутства за кориштење и дозирање дезинфекционих препарата.
  • Ако се сумња да је вода хемијски контаминирана, прокухавање или дезинфекција нема никаквог ефекта, те се таква вода не препоручује за конзумирање.
  • Приликом припреме и руковања с храном придржавати се мјера личне и опће хигијене, уз обавезно кориштење здравствено исправне воде за пиће.
  • Намирнице које су на било који начин дошле у контакт с наплавним или отпадним водама у кући или дворишту обавезно бацити.

Потрошачима, такођер, препоручујемо да, уколико је могуће, редовно прате информације о здравственој исправности воде за пиће које објављују надлежне институције јавног здравства.