Свечана додјела Рјешења о регистрацији „Фојничког кромпира“ ознаком географског поријекла

Представницима Удружења пољопривредника Општине Фојница данас је на прикладној свечаности уручено Рјешење о регистрацији „Фојничког кромпира“ ознаком географског поријекла. У присуству начелника Општине Фојница Сабахудина Клисуре, општинских одборника, представника Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства Средњобосанског кантона те бројних других високих званица, др.сци. Санин Танковић, директор Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине уручио је Рјешење о регистрацији „Фојничког кромпира“ предсједници Удружења пољопривредника Општине Фојница Ламији Дурић.

На свечаности је истакнуто да је регистрација „Фојничког кромпира“ ознаком географског поријекла значајан корак који потврђује вриједност и квалитет овог производа, штитећи његову аутентичност и препознатљивост на тржишту. Уз очување традиције и идентитета региона у којем се „Фојнички кромпир“ узгаја, ознака географског поријекла коју додјељује Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине отвара нове могућности за развој пољопривреде и локалне заједнице.

Др Драган Брењо, предсједник Комисије за регистрацију ознака поријекла, ознака географског поријекла и додјелу ознака гарантовано традиционалног специјалитета прехрамбених производа у Босни и Херцеговини

Углед и препознатљивост „Фојничког кромпира“ датира већ дуже вријеме, и то не само на подручју Средњобосанског кантона, већ и шире. Према изворима из литературе, узгој кромпира на подручју Фојнице датира од почетка XVIII. вијека. Дугогодишња традиција наставља се и данас, а њезина специфичност огледа се у чињеници да производња кромпира на подручју општине Фојница у посљедњим годинама биљежи убрзан раст.

Подручје Фојнице налази се са једне стране под утицајем Медитерана који условљава високе дневне температуре ваздуха током вегетације, а са друге стране, високе планине Враница, Зец, Битовиња, Креушчићка, Шћит и Погорелица проузрокују изражено опадање ноћних температура ваздуха те на тај начин успоравају физиолошке процесе у биљкама кромпира, што доприноси накупљању суве материје. Лабораторијским анализама утврђена је вриједност суве материје „Фојничког кромпира“ у мјесту Отигошће до 20,02 %.

Производња „Фојничког кромпира“ спроводи се сходно смјерницама заснованим на научним и стручним сазнањима, али и искуственим знањем насталим кроз дугу традицију производње у овом географском подручју. За производњу се, у правилу, користи садни материјал сорте Агриа и друге сортне репродукције. Сортимент се заснива, како на сортама са дугом традицијом узгоја, тако и на новијим сортама, сходно њиховој прилагодљивости на агроеколошке услове и захтјеве тржишта.