7. јуни, Свјетски дан безбједности хране

У складу са Резолуцијом Генералне скупштине Уједињених нација усвојеном 2018. године, 7. јуни је проглашен Свјетским даном безбједности хране. Циљ Свјетског дана безбједности хране је привлачење пажње јавности и подстицање мјера превенције, откривања и управљања епидемијама узрокованим храном, те давање подршке безбједном снабдјевању храном, здрављу људи, економском напретку, пољопривреди, приступу тржишту, туризму и одрживом развоју.

Тема овогодишњег дана безбједности хране, „Безбједна храна данас за здраво сутра, указује на тренутну и дугорочну корист производње и конзумације безбједне хране за људе, планет и економију. Препознавање системске повезаности између здравља људи, животиња, биља, околиша и економије помоћи ће задовољавању наших будућих потреба за храном.

Болести преносиве храном погађају појединце у свим добним групама, а посебно дјецу млађу од пет година која живе у земљама са ниским приходима. Како би се смањило оптерећење које узрокују болести преносиве храном, Свјетска здравствена скупштина (WHA) је 2020. године донијела одлуку о јачању напора на унапрјеђењу безбједности хране. Свјетска здравствена организација (WHO) и Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација (FAO), у сарадњи са државама чланицама и другим релевантним организацијама, заједно обиљежавају Свјетски дан безбједности хране.

Поводом Свјетског дана безбједности хране, а уједно и поводом 15 година од успостављања Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине, у Бијељини ће 07. јуна 2021. године бити одржана сједница Управног одбора Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине на којој ће представници надлежних институција Босне и Херцеговине, ентитета и Брчко дистрикта БиХ разматрати тренутно стање и активности које се предузимају са циљем унапрјеђења система безбједности хране у Босни и Херцеговини.

Иако су за безбједност хране, сходно Закону о храни, примарно одговорни субјекти у пословању са храном, надлежне институције и потрошачи такође имају веома значајну улогу у ланцу „од поља до стола“, а све како би се омогућило да храна коју намјеравамо конзумирати буде безбједна. Безбједност хране је заједнички посао!